Αναδρομικά ποσά που μπορεί να φθάσουν έως και τα 4.440 ευρώ ανά έτος από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) μπορούν να διεκδικήσουν περίπου 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Η εισφορά επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ μεικτά. Ωστόσο, εφαρμόστηκε στα ποσά που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τα οποία μετά τις διαδοχικές μειώσεις που έγιναν προσγειώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, περίπου 3.000 συνταξιούχοι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώθηκαν καθώς το Δικαστήριο έκρινε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αντισυνταγματική. Η απόφαση 244/2017 του Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017 και από την ημερομηνία αυτή οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν κάνει προσφυγή έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν παράνομα για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Δικαίωμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ένστολοι, πανεπιστημιακοί και όσοι υπάγονται στα  ειδικά μισθολόγια.

Οι περίπου 3.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν κάνει προσφυγή πριν από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διεκδικούν και θα λάβουν μέσω δικαστηρίων αναδρομικά από το 2010, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά η εισφορά.

Όσοι δεν είχαν προσφύγει διεκδικούν αναδρομικά από 9/2/2017 και μετά, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Τι πρέπει να κάνουν

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι είναι να υποβάλουν αίτηση, εντάσσοντας και τις αξιώσεις τους για επιστροφή της ΕΑΣ, ώστε να ανακόψουν την παραγραφή. Οσοι έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ τους προηγούμενους μήνες σε έντυπη μορφή μπορούν να την υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδρομικών στον ΕΦΚΑ έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο κείμενο της αίτησής τους και να το διορθώσουν συμπληρώνοντας ότι ζητούν άμεσα τη διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή των αναδρομικών τους από 9/2/21017.

Στο σχετικό υπόδειγμα της αίτησης που δημοσιεύει η ΕΝΥΠΕΚΚ οι συνταξιούχοι, αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να δηλώσουν ότι:

1. Το έτος από το οποίο είναι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (πρώην δημόσιος υπάλληλος / στρατιωτικός / πανεπιστημιακός κ.ά).

2. Οταν συνταξιοδοτήθηκαν, η κύρια σύνταξή τους (ή οι κύριες συντάξεις τους) ανέρχονταν σε ποσό άνω των 1.400 ευρώ μεικτά.

3. Την ημερομηνία που ξεκίνησαν να καταβάλουν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

4. Ζητούν την επιστροφή των εισφορών που παράνομα έχουν παρακρατηθεί από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ΕΑΣ ή από 9/2/2017, ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέχρι και σήμερα, αφού οι διατάξεις που προέβλεπαν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τη μεταγενέστερη αύξησή της κρίθηκαν αμετακλήτως αντισυνταγματικές.

5. Ζητούν να σταματήσει ο ΕΦΚΑ από εδώ και στο εξής την παρακράτηση της ΕΑΣ η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική.

Ανάλογα με τα τελικά ποσά της σύνταξης, οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν για κάθε χρόνο τα εξής ποσά:

  • 528 ευρώ εάν το ποσό της σύνταξης (προ φόρου) που λαμβάνουν ανέρχεται σε 1.213 ευρώ (1.450 ευρώ μεικτά).
  • 564 ευρώ για σύνταξη 1.273 ευρώ.
  • 588 ευρώ για ποσό σύνταξης 1.328 ευρώ.
  • 1.248 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.340 ευρώ.
  • 1.308 ευρώ για σύνταξη 1.360 ευρώ.
  • 1.440 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.468 ευρώ.
  • 1.836 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές 1.518 ευρώ.
  • 3.156 ευρώ εάν το ποσό της σύνταξης προ φόρου ανέρχεται σε 1.568 ευρώ.
  • 4.440 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές 1.823 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, επειδή θεωρούν ότι με την επιστροφή των αναδρομικών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση δεν αποκαθίστανται οι μηνιαίες αποδοχές τους, συνεχίζουν τη δικαστική διεκδίκηση όλων των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων που τους αφαιρέθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο