Το «πράσινο φως» για να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι:

  • Ένας μηχανισμός για την υπό όρους μείωση της επιτάχυνσης (step up) του επιτοκίου των δανείων του δεύτερου προγράμματος, για την περίοδο από το 2018 και μετά.
  • Περαιτέρω αναβολή κατά 10 έτη της αποπληρωμής τόκων και αποσβέσεων από τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. προς την Ελλάδα.
  • Παράταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των προαναφερθέντων δανείων κατά 10 έτη.

Ο επικεφαλής του ESM και του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «εκτιμούμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει σε σωρευτική μείωση της σχέσης χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Περιμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μειωθούν κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα».

Η αύξηση στα επιτοκιακά περιθώρια αφορά δόση 11,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον EFSF που χρησιμοποιήθηκε για επαναγορά χρέους το 2012. Προβλέπονταν αρχικά ένα περιθώριο 2% για 2017 και μετά (με βάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το EFSF πάγωσε την αύξηση για το 2017).

Η αναβολή των τόκων και το πρόγραμμα εξόφλησης σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του EFSF πριν το 2033, και η μέση ωρίμανση αυτού του χρέους θα είναι 42,5 χρόνια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο