Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EFSF: «Πράσινο φως» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

EFSF: «Πράσινο φως» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Ο επικεφαλής του ESM και του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «περιμένουμε οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μειωθούν κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα»

Το «πράσινο φως» για να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι:

  • Ένας μηχανισμός για την υπό όρους μείωση της επιτάχυνσης (step up) του επιτοκίου των δανείων του δεύτερου προγράμματος, για την περίοδο από το 2018 και μετά.
  • Περαιτέρω αναβολή κατά 10 έτη της αποπληρωμής τόκων και αποσβέσεων από τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. προς την Ελλάδα.
  • Παράταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των προαναφερθέντων δανείων κατά 10 έτη.

Ο επικεφαλής του ESM και του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «εκτιμούμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει σε σωρευτική μείωση της σχέσης χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Περιμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μειωθούν κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα».

Η αύξηση στα επιτοκιακά περιθώρια αφορά δόση 11,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον EFSF που χρησιμοποιήθηκε για επαναγορά χρέους το 2012. Προβλέπονταν αρχικά ένα περιθώριο 2% για 2017 και μετά (με βάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το EFSF πάγωσε την αύξηση για το 2017).

Η αναβολή των τόκων και το πρόγραμμα εξόφλησης σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του EFSF πριν το 2033, και η μέση ωρίμανση αυτού του χρέους θα είναι 42,5 χρόνια.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024