Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο Μάτι: Τα υπομνήματα θράσους - Για τους νεκρούς δεν φταίει κανείς

Φωτιά στο Μάτι: Τα υπομνήματα θράσους – Για τους νεκρούς δεν φταίει κανείς

Μετά τη Ρένα Δούρου και ο Ηλίας Ψηνάκης επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους τονίζοντας ότι όλα στο δήμο του λειτούργησαν άψογα. Και η Περιφερειάρχης βεβαίως στην Πυροσβεστική έριχνε τις ευθύνες

Με δύο υπομνήματα θράσους και αλαζονείας, δύο από τους πρωταγωνιστές της τραγικής νύχτας της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, αποποιούνται τις ευθύνες τους. Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψηνάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής και ο δήμαρχος Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους και δεν αναγνωρίζουν λάθη ή παραλείψεις.

Τα προκλητικά υπομνήματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους πολίτες που ζητούν να βρεθούν οι ένοχοι της τραγωδίας και που βλέπουν ότι μια ακόμη εθνική καταστροφή και μάλιστα με 99 νεκρούς θα μείνει ατιμώρητη.

Οι αναφορές στα υπομνήματα, στις έγγραφες «απολογίες» δύο εκ των προσώπων που έχουν κληθεί ως ύποπτοι να δώσουν εξηγήσεις, δείχνουν παντελή έλλειψη ευαισθησίας αλλά και αδυναμίας να αντιληφθούν τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα.

Ο Ηλίας Ψηνάκης λέει μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Μαραθώνα ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές,

«Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου » αναφέρει στο υπόμνημα ο Ψηνάκης και συνεχίζει: «Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας.»

«Με το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπο τις οδηγιες της πυροσβεστικής , δεν μπορώ να διανοηθώ οτι υπήρχε ο,τιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος.»

Σχετικά με την απομάκρυνση των πολιτών, ο κ .Ψηνάκης υποστηρίζει πως » ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία  είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο δήμο που πλήττεται από την καταστροφή όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια».

H προκλητικότητά του συνεχίστηκε όμως σε ό,τι αφορά τη δική του παρουσία. Λέει λοιπόν: «Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Όταν τελικά έφτασε στο Μαραθώνα, διαπίστωσε πως το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα. «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος» αναφέρει ο κ. Ψινάκης και συνεχίζει: «Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

Λέει τέλος ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για την ακτογραμμή και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Με απλά λόγια ο κ. Ψηνάκης, που απουσίαζε εκείνες τις ημέρες αν και από την Πολιτική Προστασία είχε δοθεί συναγερμός για πολύ ισχυρούς ανέμους και κίνδυνο πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, λέει ότι όλα λειτούργησαν τέλεια, ότι ο ίδιος… κινδύνευσε στη θάλασσα κι ότι οι υπηρεσίες του δήμου λειτούργησαν άψογα.

Όλα αυτά έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με όσα λένε οι κάτοικοι στο Μάτι που από την πρώτη στιγμή είπαν ότι δεν υπήρξε καμιά παρουσία του δήμου κι ότι εγκαταλείφθηκαν από τις υπηρεσίες του.

Η Ρένα Δούρου

Πριν μερικές εβδομάδες σχετικό υπόμνημα κατέθεσε και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία μάλιστα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Για την κ. Δούρου έφταιγαν όλοι οι άλλοι πλην από την ίδια.

«Αν ισχυρίζεσαι ότι είσαι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κι ότι μέσω της «εντολής εκκένωσης» υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες. Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο. Οι δηλώσεις περί εντολής εκκένωσης είναι αντιφατικές και εκθέτουν τους αρμοδίους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση».

Στο υπόμνημα από το γραφείο της Ρένας Δούρου υπάρχει περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών – κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την οποία βεβαίως εποπτεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι σύντροφοι της κ. Δούρου.

Παράλληλα τονίζει ότι «η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά – Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανένα αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Σε ένα άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται ότι: «Ο παραιτηθείς αρχηγός της Αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «στις 18.25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος», άρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στον δήμαρχο Ραφήνας στις 18.30. Εξάλλου είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

Και συνεχίζει: «Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 6.07 μ.μ., όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες».

Με απλά λόγια για την κ. Δούρου την αποκλειστική ευθύνη της καταστροφής την έχει η Πυροσβεστική, ωστόσο δεν απαντά γιατί συγκλήθηκε… πολεμική σύσκεψη από την αρμόδια υπάλληλο της Περιφέρειας… μετά τις 8 το βράδυ. Όταν δηλαδή είχαν καεί τα πάντα και δεν υπήρχε τίποτε για να κάνει κανείς. Η ίδια άλλωστε έχει πει στην ΕΡΤ ότι οι Περιφερειάρχες δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη για τις πυρκαγιές κι ότι ήταν μια… στραβή στη βάρδια η τραγωδία στο Μάτι.

Η μήνυση κόλαφος

Υπενθυμίζεται, όμως, ότι σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε η Β. Φύτρου που έχασε όλη την οικογένειά της, είχε ενημερωθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, πως δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά το σχέδιο πολιτικής προστασίας αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έκανε τίποτα απολύτως.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Μαραθώνα, που είχε γίνει τον Απρίλιο, γινόταν λόγος για τα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική προστασία του δήμου. «Ο τομέας πολιτικής προστασίας στον Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας από τον Δήμο».

Σε ένα άλλο σημείο του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητείτο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αναφερόταν το θέμα της προσβασιμότητας στις ακτές, το οποίο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, συνδέεται με την καταστροφική πυρκαγιά, καθώς γίνεται μνεία στην πρόσβαση στη θάλασσα.

«Η προσβασιμότητα των ακτών θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά από το ΣΒΑΚ αλλά και να υιοθετήσει προτάσεις και λύσεις μέσα από τη διαβούλευση. Θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο πρότασης για την πρόσβαση στο παράκτιο άλσος, το οποίο θα αποτελεί μετά από διαβούλευση τη θέση του Δήμου και θα έχει και τη σύμφωνη άποψη των δημοτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό.

«Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 185 από το 2007, έξι μήνες αφότου αναλάβει δήμαρχος πρέπει να καταρτίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αυτό δεν έγινε ποτέ στον Δήμο Μαραθώνα, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το νόμο. Η κ. Δούρου είχε ενημερωθεί. Για την τήρηση της νομιμότητας και για την εφαρμογή των διατάξεων που προστατεύουν τη δημόσια τάξη υπεύθυνη είναι η εισαγγελία. Έχουμε έναν νόμο ο οποίος δεν τηρήθηκε», είχε δηλώσει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο δικηγόρος κ. Καπερνάρος και πρόσθεσε: «Ο καθένας με τη δική του αναλογία έχει ευθύνη. Γιατί δεν καταρτίστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα εν προκειμένω; Έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο του Απριλίου πριν από τις πυρκαγιές και λέει πως πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για την πολιτική προστασία. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα στείλει αυτά στην Περιφέρεια. Επομένως γνώριζε η κ. Δούρου και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

«Δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί. Δεν υπήρχαν εγκατεστημένες περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων. Δεν υπήρχαν καν αντιπυρικές ζώνες. Δεν υπήρχαν άνθρωποι σχετικοί να ενημερώσουν τον κόσμο για την πυρκαγιά. Δεν υπήρχαν ούτε κανόνια εκτόξευσης νερού στον Δήμο. Δεν υπήρχε πρόνοια προσπέλασης στη θάλασσα. Δεν υπήρχαν οι αρμόδιοι άνθρωποι να εκκενώσουν και να λάβουν μέτρα για το χώρο. Δεν υπήρχε τίποτα από τα όσα απαιτεί ο νόμος για την πολιτική προστασία. Ξεσπάει η φωτιά, ξεκινάει από το Νταού Πεντέλης και καίγονται στο Μάτι. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και το σύστημα είναι εντελώς ανύπαρκτο, κόβουν το δρόμο στη Μαραθώνος και στέλνουν τα αυτοκίνητα κάτω στο Μάτι και στην παραλία, όπου εγκλωβίζονται άτομα και καίγονται. Αν πήγαιναν τα οχήματα, η φωτιά θα έσβηνε στο Νταού Πεντέλης», επισήμανε ο δικηγόρος της κ. Φύτρου

Ο δήμαρχος Β. Μπουρνούς

πόμνημα 70 σελίδων παρέδωσε στους εισαγγελείς που ερευνούν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, που έχει κληθεί όπως και άλλοι από την αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε εξηγήσεις για την υπόθεση.

Ο κ. Μπουρνούς περιγράφει στο υπόμνημα του τις ενέργειες στις οποίες προέβη πριν την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που κόστισε τη ζωή 99 ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της, αλλά και κατά τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του δημάρχου, η ετοιμότητα του δήμου βρισκόταν στο 100% καθώς είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την πυρασφάλεια , καθαρισμό χωραφιών, δρόμων κλπ. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ο κ. Μπουρνούς υποστηρίζει ότι βρέθηκε ο ίδιος στην Πεντέλη και πήρε μέρος στην πυρόσβεση, εγκαταλείποντας το σπίτι του, το οποίο υπέστη τεράστιες ζημιές από τη φωτιά.

Αναφέρει επίσης ότι μετά την επέλαση της φωτιάς έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να γίνουν τάχιστα όσες ενέργειες έπρεπε για την αποκατάσταση των πληγέντων, την παροχή των επιδομάτων, την επιλογή των εθελοντών για την προσφορά βοήθειας .

Υπενθυμίζεται ότι πλην του κ. Μπουρνούς εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν κληθεί να δώσουν περίπου είκοσι εμπλεκόμενοι ,λόγω των αρμοδιοτήτων τους, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024