Έντονες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες από τους δανειστές να βγάλουν στο «σφυρί» ακίνητα πρώτης κατοικίας ακόμη και κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, ο αριθμός των προγραμματισμένων –έως και τον Ιούνιο του 2019– πλειστηριασμών έχει φθάσει σήμερα τις 23.750.

Μεταξύ των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται είναι και διαμερίσματα ή μονοκατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Για το 2019 ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εκτιμάται στις 30.000.

Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) εμφανίζεται αντίθετος σε παράταση του νόμου Κατσέλη για την προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από τους θεσμούς, ο νόμος Κατσέλη λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% αυτών που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν σε αυτόν.

Η πρόταση

Μία από τις λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζεται στην Κύπρο. Τα βασικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση αυτή κουρεύεται το υπερβάλλον ποσό του δανείου του ακινήτου και συμφωνείται με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο, ενώ το 1/3 της δόσης επιδοτείται από το κράτος και τα 2/3 καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.

Στο ακίνητο, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο