Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Η Ελλάδα ρισκάρει να καθυστερήσουν 600 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ

Reuters: Η Ελλάδα ρισκάρει να καθυστερήσουν 600 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαιτίας καθυστερήσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και παρά την υπερ – απόδοση των δημοσιονομικών της στόχων, αναφέρει δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές.

Όπως σημειώνει, κέρδη περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζονται να εκταμιευτούν στην Αθήνα  σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters υπενθυμίζει πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο, αλλά συμφώνησε με τους πιστωτές της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θεωρήθηκε ως κίνητρο προς την Αθήνα προκειμένου να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με την πρώτη δόση, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ να αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

«Η Κομισιόν, στην έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία που θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να σχολιάσει αρνητικά τις επιδόσεις της Ελλάδας σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή στο Reuters, σημειώνοντας ότι αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει την πρώτη δόση κατά μερικούς μήνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφονται καθυστερήσεις και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με το Reuters, και μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της καταβολής των κερδών της ΕΚΤ λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις, με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του να μην προβαίνει σε κάποιο σχόλιο.

Όπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο είπε νωρίτερα ότι η Ελλάδα ενδέχεται να υπερβεί τον στόχο για πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ δεν αναμένεται να επηρεάσει την δημοσιονομική θέση ή τις αποπληρωμές χρέους της χώρας.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024