Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάτω από τις 600 μονάδες με τραπεζικό ξεπούλημα

Κάτω από τις 600 μονάδες με τραπεζικό ξεπούλημα

Η αγορά κινείται μεταξύ των «σορτάκηδων» που πουλάνε και αγοράζουν, αλλά και των επενδυτών που διαισθάνονται ότι η ελληνική αγορά και η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε αβέβαιη περίοδο. Αγοραστές δεν υπάρχουν, αντιθέτως το μαζικό ξεπούλημα διαχέεται σε όλο το ταμπλό

Εφιάλτης χωρίς τέλος για το ελληνικό χρηματιστήριο που έφτασε να χάσει κοντά στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κατρακυλώντας στις 593,05 μονάδες.

Με την πτώση 3,91% έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων και η αγορά γύρισε χρόνια πίσω.

Οι επενδυτές αποχωρούν από τα τραπεζικά χαρτιά, ειδικά μετά τη διαγραφή τριών τραπεζών (πλην της Alpha Bank) από τον δείκτη MSCI.

Ετσι, τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις οι απώλειες που καταγράφηκαν στον τραπεζικό δείκτη αρχικά και στον γενικό επίσης, δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που διαχέεται και στα άλλα «βαριά» χαρτιά.

Με πτώση 4,11% η Εθνική Τράπεζα στα 1,007 και 3,7 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 5,97% για την Eurobank στα 0,447 ευρώ, υποχώρηση 7,92% της Alpha στο 1,070 ευρώ.

Πτώση 3,09% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,94 ευρώ και 1,7 εκατ. τεμάχια. Τα 0,94 ευρώ είναι πλέον το νέο χαμηλο 52 εβδομάδων
Με πτώση 7,18% ο Μυτιληναίος στα 7,11 ευρώ. Με βουτιά 6,32% ο ΟΠΑΠ στα 7,64 ευρώ. Με πτώση 3,82% ο ΟΤΕ στα 9,81 ευρώ. Υποχώρηση 5,58% Ο Φουρλής στα 4,40 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 43 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κινείται μεταξύ των «σορτάκηδων» που πουλάνε και αγοράζουν, αλλά και των επενδυτών που διαισθάνονται ότι η ελληνική αγορά και η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε αβέβαιη περίοδο. Αγοραστές δεν υπάρχουν, αντιθέτως το μαζικό ξεπούλημα διαχέεται σε όλο το ταμπλό.

Τραγικές είναι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Η Αlpha Βank στο 1,65 δισ., τη Eurobank στο όριο του ενός δισ., την Εθνική στα 916 εκατ. και η Πειραιώς μόλις στα 401 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποχώρησε σήμερα στα 3,95 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 8,7 δισ. ευρώ

Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 53% της αξίας του τους τελευταίους έξι μήνες.

Και βεβαίως δεν θα πρέπει να μείνει απαρατήρητο το γεγονός ότι επικρατεί φόβος για τις τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για το σχέδιο Στουρνάρα που θα οδηγούσε σε μείωση των NPL’s κατά 42 δις ευρώ και όσο περνά ο χρόνος τόσο πιέζονται οι τράπεζες και τόσο φουντώνουν τα σενάρια για νέα ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που θα σήμαινε… bail in.

Ακόμη, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και παρά την υπερ – απόδοση των δημοσιονομικών της στόχων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters κέρδη περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζονται να εκταμιευτούν στην Αθήνα  σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024