Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί «καίγεται» η... Αριστερά του Κυρίου και απειλεί με μονομερείς ενέργειες τους μητροπολίτες

Γιατί «καίγεται» η… Αριστερά του Κυρίου και απειλεί με μονομερείς ενέργειες τους μητροπολίτες

Παρά το γεγονός ότι είναι το «καυτό» θέμα το οποίο δίχασε την Εκκλησία της Ελλάδος και προκάλεσε εμφύλιο στη χθεσινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση ίσως και μέσα στον Ιανουάριο να φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο

Αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και με μονομερείς ενέργειες για το καυτό θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός. Αγνοώντας τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία έλεγε ότι για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της από την Ιεραρχία, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει στη σύνταξη νομοσχεδίου που θα πετά έξω από το Δημόσιο τους κληρικούς.

Παρά το γεγονός ότι είναι το «καυτό» θέμα το οποίο δίχασε την Εκκλησία της Ελλάδος και προκάλεσε εμφύλιο στη χθεσινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση ίσως και μέσα στον Ιανουάριο να φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Η απόφαση που έλαβαν χθες οι ιεράρχες προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο με την ανακοίνωσή του έδειχνε τον εκνευρισμό του.

«Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» ήταν η φράση που χρησιμοποιήθηκε και προφανώς η κυβέρνηση δείχνει την απόφασή της να πάει μονομερώς σε αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών. Η «μαγική» λέξη για τη σκληρή στάση που χρησιμοποιεί δεν είναι ο χωρισμός της Εκκλησίας με το Κράτος, αλλά οι προσλήψεις.

Η απόφαση της Ιεραρχίας «χαλάει τη σούπα» του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο ήθελε να διαγράψει από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους 8.000 – 10.000 παπάδες και να πάρει στη θέση τους νέους υπαλλήλους. Ηταν το σχέδιο που εξ αρχής είχε αποκαλυφθεί τόσο από τον Δ. Τζανακόπουλο όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η προεκλογική περίοδος είναι ιδανική για να προχωρά η κυβέρνηση σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων στο δημόσιο καθώς οι υποψήφιοι τρέφονται από ελπίδες μονιμοποίησης.

Εκλογική ομηρεία

Ουσιαστικά η κυβέρνηση μπορεί να κρατά σε ομηρία χιλιάδες πολίτες, κατά βάση νέους, και να τους κλείνει το μάτι λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν παραμείνει στην εξουσία θα ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές θα κάνει απολύσεις.

Αλλωστε, όπως έχει ειπωθεί, η αποχώρηση των ιερέων από το δημόσιο δεν έχει δημοσιονομικό όφελος καθώς το κράτος θα συνεχίσει να τους πληρώνει κανονικά δίνοντας επιδότηση στις μητροπόλεις. Η εμμονή, λοιπόν, του πρωθυπουργού να προχωρήσει μόνος τους στην απόφαση αυτή έχει ως βάση τη δυνατότητα που του ανοίγεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία με χιλιάδες προσλήψεις στα σκαριά.

Σ’ αυτή την απόφαση φαίνεται να έχει την συμπαράσταση και του Αρχιεπισκόπου ο οποίος έσπευσε να χαιρετήσει την ανακοίνωση του Μαξίμου. Γεννάται βεβαίως το ερώτημα πώς ο Ιερώνυμος αποδέχθηκε να βγει μια ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας η οποία απέκλειε την πιθανότητα αλλαγής του καθεστώτος μισθοδοσίας και λίγη ώρα μετά στεκόταν στο πλευρό του πρωθυπουργού που θέλει να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Είναι μια κατάσταση που επιβεβαιώνει το άσχημο κλίμα το οποίο επικρατεί στις τάξεις της Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος έχει αποφασίσει να είναι η… Αριστερά του Κυρίου, κάποιοι μητροπολίτες η Δεξιά του και στη μέση οι κληρικοί οι οποίοι πιέζουν αφόρητα να μην υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς.

Οι βαριές κουβέντες που ακούστηκαν στην Ιεραρχία, και οι οποίες διέρρευσαν αμέσως από τους μητροπολίτες, αναδεικνύουν το χάσμα που επικρατεί. Κουβέντες όπως «ντροπή σου, είπες ψέματα, δεν θα μπορείς να κυκλοφορείς πουθενά», δείχνουν επίσης ότι αφενός η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου έγινε εν κρυπτώ και χωρίς να ερωτηθεί κανείς και αφετέρου ότι μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν έντονοι αμφισβητίες του Αρχιεπισκόπου.

Η αλήθεια για την υπόθεση είναι μία: Οι περισσότεροι μητροπολίτες δεν «καίγονται» για την μισθοδοσία, άλλωστε οι ίδιοι εξαιρούνται από το καθεστώς που πάει να φτιάξει η κυβέρνηση. Μάλιστα, με το να έχουν στα χέρια τους τα λεφτά της επιδότησης, να πληρώνουν οι ίδιοι τους παπάδες και να τους αξιολογούν κατά το δοκούν, θα έλεγε κανείς ότι γίνονται παντοδύναμοι. Επανέρχεται η παντοκρατορία του Δεσπότη κι αυτό ήταν το «δέλεαρ» του Ιερώνυμου για να πειστούν.

Αυτό που οι μητροπολίτες ήθελαν να πουν στον Αρχιεπίσκοπο είναι ότι δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς τους ίδιους, δεν μπορεί να κλείνει συμφωνίες ερήμην τους.

Και θα επιμείνουν μέχρι τέλους αφενός γιατί έχουν πλέον εκτεθεί στους ιερείς και στον κόσμο και αφετέρου γιατί κάποιοι ήδη βλέπουν τους εαυτούς τους ως πιθανούς διαδόχους του Ιερώνυμου και σχηματίζονται οι πρώτες συμμαχίες, αν και όποτε τεθεί τέτοιο θέμα.

Υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος άρνησής τους. Η σχέση με το Φανάρι η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ναδίρ λόγω και της αντιπαράθεσης του Πατριάρχη με τον Ιερώνυμο. Οι μητροπολίτες που αντέδρασαν έλαβαν μηνύματα από το Πατριαρχείο που δεν μπορούσαν να αγνοήσουν και δεν μπορούσαν να πάνε κόντρα στη θέλησή του.

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Θα πάει όντως μονομερώς ο Τσίπρας διότι πιστεύει ότι οι χιλιάδες προσλήψεις είναι ισχυρότερο χαρτί για τον ίδιο απ’ ότι μια σύγκρουση με τους απλούς παπάδες; Ή θα υποχωρήσει βλέποντας ότι μπορεί να έχει πολιτικό κόστος καθώς οι κληρικοί μπορούν να επηρεάσουν το… χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας σε όλη την Ελλάδα;

Και το βασικότερο: Θα προχωρήσουν μονομερώς ακυρώνοντας τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που έλεγε ξεκάθαρα για εν συνόλω αποδοχή κι όχι τμήματα αυτής;

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024