Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μυρίζει «μπαρούτι» στο Πολυτεχνείο - Επιτέθηκαν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μυρίζει «μπαρούτι» στο Πολυτεχνείο – Επιτέθηκαν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ενόψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων το Σάββατο, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι δρακόντεια, ωστόσο ένα μικρό δείγμα της πρόθεσης που υπάρχει στο χώρο των αντιεξουσιαστών έγινε αισθητό

Εκρηκτική ήταν η ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, όταν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι, με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή υπό τον φόβο επεισοδίων.

Ενόψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων το Σάββατο, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι δρακόντεια, ωστόσο ένα μικρό δείγμα της πρόθεσης που υπάρχει στο χώρο των αντιεξουσιαστών έγινε αισθητό.

Χθες, ομάδα αναρχικών επιχείρησε να κάνει κατάληψη σε κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, ωστόσο απεφεύχθη με την παρέμβαση φοιτητών. Επίσης, τα ξημερώματα της Παρασευής, ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Οι δράστες πέταξαν μολότοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που σταθμεύει στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα και επέστρεψαν στο Ιδρυμα.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Φίλης, Κώστας Γαβρόφλου και Θοδωρής Δρίτσας, επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι και προπηλακίστηκαν από νεαρούς.

Μετά από αρκετή ώρα έντασης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μπουν στο Πολυτεχνείο και απομακρύνθηκαν.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τιμήσει τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου νωρίς το πρωί, ίσως σε μια προσπάθεια να αποφύγει πιθανή ένταση. Η κίνηση, ωστόσο, έγινε αντιληπτή από κάποιους οι οποίοι θέλησαν να τους απαγορεύσουν την είσοδο και έτσι επικράτησε ένταση.

Δεκάδες άτομα άρχισαν να σπρώχνονται, ενώ άρχισαν να εκτοξεύονται νερά και καφέδες. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν μετά την αποχώρηση των βουλευτών.

Σημειώνεται πάντως, πως λίγες στιγμές αργότερα έφτασαν στον χώρο του Πολυτεχνείου προκειμένου να καταθέσουν στεφάνια στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία εισήθλαν κανονικά, χωρίς πρόβλημα.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά» και «πρέπει να αντιμετωπίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή την ένταση που επικράτησε στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε, επίσης, ότι «οι μέρες αυτές είναι αυτές που φέρνουν στο νου μας όχι μόνο τις θυσίες των παιδιών που έδωσαν τον αγώνα και σημάδεψαν το τέλος της δικτατορίας, αλλά και την εμμονή που είχαν να κατοχυρώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, υπενθυμίζοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και κάθε μέρα πρέπει να κερδίζεται και να διευρύνεται με τους καθημερινούς αγώνες μας».

«Έκφραση φασισμού» χαρακτήρισε το επεισόδιο ο Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και ηλικιωμένα άτομα, άνθρωποι που διώχθηκαν και βασανίστηκαν από τη χούντα των συνταγματαρχών.

«Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα του οποίου τα μηνύματα είναι διαχρονικά» αναφέρει στο μήνυμά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Πολύ περισσότερο που στην εποχή μας κάποιοι εμφανίζονται νοσταλγοί της δικτατορίας και έχουν το θράσος ακόμα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Βαδίζουμε, λοιπόν, στο δρόμο του Πολυτεχνείου, στο δρόμο των συνθημάτων του, στο δρόμο της διεύρυνσης της Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε είδους φασισμό, ρατσισμό. Σε έναν αγώνα ο οποίος είναι διαρκής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου» καταλήγει.

«Κόκκινος» συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ

Την ίδια ώρα, σε 4.986 ανέρχονται οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας για τη επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η κινητοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αναστάτωσης στην ΕΛ.ΑΣ μετά τις τελευταίες έκτακτες κρίσεις στο αστυνομικό σώμα όπου ανάμεσα στους άλλους αποχώρησαν τουλάχιστον 10-12 αξιωματικοί που είχαν τα προηγούμενα χρόνια αυτό ακριβώς το έργο χειρισμού κινητοποιήσεων και επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Κύριο μέλημα των διωκτικών αρχών είναι να μην υπάρξουν εκτεταμένα επεισόδια στη Αθήνα και να περιορισθούν -όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια- στην περιοχή των Εξαρχείων. Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν έλθει από Βοιωτία, Ηλεία κι αλλού, αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών που θα λειτουργούν ως «τοποτηρητές» σε διάφορα σημεία της Αθήνας για τις μετακινήσεις αντιεξουσιαστών.

Επιπλέον, ήδη υπάρχει παρακολούθηση υπόπτων για τον τυχόν εντοπισμό χώρων απόκρυψης μολότοφ κι άλλων υλικών για οδομαχίες. Όπως έχει ήδη αναφέρει «Το Βήμα, στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ θα δίνεται εικόνα από drones και ελικόπτερα.

Εκφράζεται ακόμη φόβος για κάποια αιφνιδιαστική κίνηση αντιεξουσιαστών που μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά μέτωπα συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές για χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ έχουν ορισθεί και ομάδες συλλήψεων.

Τέλος, διαρκής φόβος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι μία νέα επίθεση, τις επόμενες ημέρες, από ένοπλες οργανώσεις (όπως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και «Επαναστατική Αυτοάμυνα») που δεν έχουν εξαρθρωθεί  αλλά και να μην υπάρξει κάποιο επεισόδιο με τραυματισμούς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024