Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θολό τοπίο για τις συντάξεις - Ακυρώνεται η περικοπή ή αναβάλλεται;

Θολό τοπίο για τις συντάξεις – Ακυρώνεται η περικοπή ή αναβάλλεται;

Ακυρώνεται ή αναβάλλεται η περικοπή - Στο Eurogroup τον Δεκέμβριο οι οριστικές αποφάσεις με την Ελλάδα να παραμένει σε ομηρία

Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει επισήμως η κυβέρνηση εάν θα αναβάλλει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ή αν θα το ακυρώσει σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μπορεί χθες οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών της ευρωζώνης να έδωσαν το «πράσινο φως» για τη μη περικοπής των συντάξεων, πλην όμως την σκυτάλη παίρνουν τώρα οι υπουργοί Οικονομικών όπου σε πολιτικό επίπεδο θα συζητήσουν στις 3 Δεκεμβρίου τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις.

Η συζήτηση για τις συντάξεις δεν επεκτάθηκε πέραν του 2019. Στο υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι «το EWG εξέτασε την ελληνική εισήγηση για τον Προϋπολογισμό του 2019» (να μην περιλαμβάνεται το σενάριο με περικοπές συντάξεων) και «δεν εξέφρασε αντιρρήσεις» σε αυτό, με δεδομένη και την «θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από συνέδριο στη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε να πει ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 «δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας».

Ο νέος Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου δεν θα προβλέπει μείωση των ψηφισμένων συντάξεων.

Μοναδικός προβληματισμός για την ελληνική πλευρά είναι η μετα προγραμματική έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήμερα της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Οι πιθανότητες για κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει δραματικά μολονότι προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Επιμένει το ΔΝΤ για περικοπή συντάξεων

Το τι θα γίνει με τα προνομοθετημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 (σ.σ περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου), είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της,  τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Υπενθύμισε, ωστόσο, πως το ΔΝΤ είναι υπέρ της εφαρμογής τους προκειμένου να ελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για ευρύτερα αναπτυξιακά μέτρα.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024