Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανταρσία» κατά της Μέι - Παραιτήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

«Ανταρσία» κατά της Μέι – Παραιτήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

Πρώτος, την παραίτησή του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία υπέβαλε ο Σεϊλές Βάρα και ακολούθησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, καθώς μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας υπέβαλαν την παραίτησή τους δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, στον απόηχο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πρώτος, την παραίτησή του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία υπέβαλε ο Σεϊλές Βάρα και ακολούθησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διάσπαση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την οποία έκαναν λόγο βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ» ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter, διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράαμπ δήλωσε δε, ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Με βαθιά λύση υποβάλλω στην πρωθυπουργό την παραίτησή μου ως υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας. Ήταν χαρά και προνόμιο να υπηρετώ στο υπουργείο της Βόρειας Ιρλανδίας και πάντα θα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Σεϊλές Βάρα.

Ο Βάρα τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο στις 23 Ιουλίου του 2018 και η παραίτησή του έρχεται ως συνέχεια της επίτευξης συμφωνίας για τους βασικούς όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη με τη Βρετανία.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα, δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη, οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν αυτή την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους» πρόσθεσε ο Τουσκ.

«Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια» σχολίασε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

«Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγετε, αλλά θα κάνω οτιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας» κατέληξε ο Τουσκ.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση θα είναι εντατική, δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» υπογράμμισε.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024