Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
17η Νοεμβρίου: Το in.tv φωτίζει πτυχές του αντιδικτατορικού αγώνα

17η Νοεμβρίου: Το in.tv φωτίζει πτυχές του αντιδικτατορικού αγώνα

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Διαμαντής συνομιλεί με τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκο Α. Βερνίκο για τη Δημοκρατική Άμυνα αλλά και τη δική του αντιδικτατορική δράση

Με αφορμή μια μοναδική προσφορά στα «Νέα Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορούν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, το inTV οργάνωσε μια συζήτηση για να φωτίσει τα γεγονότα γύρω από τη δίκη μιας από τις σπουδαιότερες αντιδικτατορικές οργανώσεις, της Δημοκρατικής Άμυνας.

Η προσφορά των «Νέων» είναι μια ιστορική έκδοση με τίτλο: «Το χειρόγραφο της απολογίας του Σάκη Καράγιωργα στη δίκη της Δημοκρατικής Αμυνας» στην έκδοση περιλαμβάνεται και το κατηγορητήριο και όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων στο Εκτακτο Στρατοδικείο της χούντας.

Η Δημοκρατική Αμυνα συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας από μετριοπαθείς κεντρώους πολιτικούς, διανοουμένους και ακαδημαϊκούς.  Η έκρηξη όμως εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μέλους της Δημοκρατικής Άμυνας και καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάκη Καράγιωργα, θα οδηγήσει στην παραπομπή 35 μελών της οργάνωσης στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Διαμαντής συνομιλεί με τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκο Α. Βερνίκο για τη Δημοκρατική Άμυνα αλλά και την αντιδικτατορική δράση της οικογένειάς του.  

Η προσφορά των «Νέων»

Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, «Το χειρόγραφο της απολογίας του Σάκη Καράγιωργα στη δίκη της Δημοκρατικής Αμυνας».

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο.

Το άγνωστο χειρόγραφο της απολογίας του Σάκη Καράγιωργα στη δίκη της Δημοκρατικής Αμυνας.

Μαζί, το κατηγορητήριο και όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων στο Εκτακτο Στρατοδικείο της χούντας.

Για πρώτη φορά τα πρακτικά της διαβόητης δίκης της χούντας.

Πρόλογος: Γιώργος Ρωμαίος

Η Δημοκρατική Αμυνα συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας από μετριοπαθείς κεντρώους πολιτικούς, διανοουμένους και ακαδημαϊκούς και μέλη του «Ομίλου Παπαναστασίου». Η πορεία της θα ανατραπεί από ένα τυχαίο γεγονός. Τον Ιούλιο 1969 ο καθηγητής της Δημόσιας Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάκης Καράγιωργας θα συλληφθεί στο σπίτι του ύστερα από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του, ο οποίος προοριζόταν για αντιστασιακή δράση. Βαριά τραυματισμένος θα υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια.

Εκείνο το γεγονός θα οδηγήσει στη σύλληψη 35 μελών της Δημοκρατικής Αμυνας και την παραπομπή τους στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας. Η δίκη θα διαρκέσει μόνο 15 μέρες, από 27 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 1970. Η χούντα βιάζονταν να την κλείσει γιατί είχε προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Την παρακολούθησαν παρατηρητές από τη Διεθνή Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Μάρτυρες υπεράσπισης οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Μαύρος, Δημήτρης Παπασπύρου κ.ά. Δύο μέρες πριν από την προαποφασισμένη καταδικαστική απόφαση ο Παπαδόπουλος επιχειρεί να απαλύνει τις εντυπώσεις με την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος της Δικτατορίας περί ασύλου της κατοικίας, δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και απαγόρευση της σύλληψης και φυλάκισης πολιτών χωρίς ένταλμα δικαστικής Αρχής! Διατηρεί, όμως, τον στρατιωτικό νόμο!

Με την έναρξη της δίκης θα αναγνωστεί το κατηγορητήριο, που δημοσιεύεται στην έκδοση ολόκληρο μαζί με το χειρόγραφο της ιστορικής για τη Δημοκρατία απολογίας του Σάκη Καράγιωργα, και το οποίο έφερε την υπογραφή του υποστρατήγου Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος θα… επιβραβευθεί με το αξίωμα του «Προέδρου της Δημοκρατίας», όταν η χούντα με δημοψήφισμα του 1973 κατάργησε τη βασιλεία. Στον Σάκη Καράγιωργα θα επιβληθεί ποινή ισόβιων δεσμών. Ο επίτροπος του Εκτακτου Στρατοδικείου είχε προτείνει την ποινή του θανάτου.

Only in

Η ξεχασμένη εργασία

Γιατί η Αριστερά προσπερνά τους εργαζομένους;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023