Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣτΕ: Μη νόμιμο το ηλικιακό όριο για τους συμβολαιογράφους

ΣτΕ: Μη νόμιμο το ηλικιακό όριο για τους συμβολαιογράφους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή 43χρονης, έκρινε ότι το ηλικιακό όριο εισόδου στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων, είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το όριο των 42 ετών προκειμένου να γίνει κάποιος συμβολαιογράφος, είναι αντίθετο τόσο με την ευρωπαϊκή όσο και με την ελληνική νομοθεσία.

Το θέμα άνοιξε, με αφορμή την προσφυγή στο ΣτΕ μιας 43χρονης υποψήφιας, που απερρίφθη από την τριμελή οργανωτική επιτροπή του Εφετείου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2016 το Υπ.Δικαιοσύνης προκήρυξε διαγωνισμό για πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων, βάζοντας ως ηλικιακό όριο τα 42 έτη, με βάση το Νόμο 2830/2000 Άρθρο 21, σύμφωνα με το οποίο: «Συμβολαιογράφος διορίζεται όποιος έχει συμπληρώσει το 28ο έτος και δεν έχει υπερβεί το 42ο έτος της ηλικίας του».

Η 43χρονη έκανε αίτηση για συμμετοχή στο διαγωνισμό και απερρίφθη από την τριμελή οργανωτική επιτροπή του Εφετείου Αθηνών.

Ωστόσο, μετά από προσωρινή διαταγή του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ κατάφερε να τελικά να συμμετέχει στο διαγωνισμό.

Η υποψήφια κατατάχθηκε στον πίνακα επιτυχόντων στην 280η θέση και τοποθετήθηκε στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χανίων, όμως ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν υπέγραψε την πράξη διορισμού της.

Η 43χρονη τότε προσφεύγοντας στο ΣτΕ, υποστήριξε ότι η απόφαση με την οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, είναι αντίθετη με τους Νόμους 3304/2005 και 4443/2005,  περί ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ηλικίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκής οδηγία περί διαμόρφωσης γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην εργασία.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα παραπάνω, το ΣτΕ απεφάνθη ότι «Η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα στο σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» και ειδικότερα στην περίπτωση του δημόσιου τομέα το ΣτΕ συμπληρώνει ότι «ανεξάρτητα από την ιδιότητα την οποία ενεργεί το δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή».

Συνεπώς η επίμαχη οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους.

Παράλληλα το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Υπ.Δικαιοσύνης, ότι το όριο ηλικίας εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας των συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι το όριο συνταξιοδότησης των συμβολαιογράφων είναι το 70ο έτος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024