Περισσότερα από 37 εκατομμύρια ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό που άνοιξε με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο Οικονομικών για την τραγωδία στην ανατολική Αττική. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, τα χρήματα αυτά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμα με τους πυρόπληκτους να βρίσκονται ακόμα στο «περίμενε».

Συγκεκριμένα, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ανέρχεται στα 37,7 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης:

-τα 35 είναι από κεντρικούς φορείς,
-τα 20 από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια τις ανακατασκευές σπιτιών,
-τα 10 εκατομμύρια δόθηκαν από το αποθεματικό της Βουλής
-τα 5 εκατομμύρια είναι από την Τράπεζα της Ελλάδος και
– 2,7 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές πολιτών, οργανισμών, πρεσβειών

Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, το ποσό δεν έχει δαπανηθεί καθώς η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διαχείρισή τους δέχεται ακόμη αιτήματα και εισηγήσεις δημοσίων φορέων και απαιτείται έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όμως, έχει ήδη ξεκινήσει η έγκριση ποσών.

Μόνο 2 εκατ. έχει εγκριθεί

Ειδικότερα, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα κατεστραμμένα κτίρια. Επίσης, έχει εγκριθεί ακόμη 1 εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για τους εγκαυματίες, μετά από εισήγηση του υπουργείου Υγείας, στην οποία αναφέρεται ποιους αφορά η φαρμακευτική αγωγή, για πόσο χρόνο και ποια φροντίδα χρειάζονται.

«Ο λογαριασμός για τους πυρόπληκτους δεν θα «ξεμείνει»», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι μόνο η πρώτη δόση για την ανοικοδόμηση των ακινήτων που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» θα ανέλθει σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι 4 εκατομμύρια ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στους λογαριασμούς που ανοίχτηκαν για τους πυρόπληκτους στις συστημικές τράπεζες, βάσει στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά στη Βουλή από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε και για τις τεχνικές εταιρείες με δωρεάν συμβολή στις πληγείσες περιοχές, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται για τεχνικές εταιρείες που υλοποιούν έργα κατεδαφίσεων, υλοτομήσεων, δενδροφυτεύσεων και λοιπές εργασίες που είναι αναγκαίες στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι πρέπει να καταγραφούν οι δωρητές για τις επιπλέον δωρεές, χορηγίες κ.λπ.