Στραμμένα είναι τα βλέμματα προς τη Βρετανία μετά την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει το εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας ώστε να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία. Η Μέι μένει πιστή στην υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος τονίζοντας πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η κυβέρνησή της θα αποφασίσει αργότερα σήμερα για τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον για το Brexit και ότι θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την απόφασή του.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Θα επιστρέψω στη Βουλή για να την ενημερώσω για το αποτέλεσμα».

Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε.

«Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019».

Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιοι αντιδρούν στη συμφωνία

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για κατάληξη σε σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη βρετανική πολιτική σκηνή.
Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ο ηγέτης των Εργατικών επικαλέστηκαν τους όρους της συμφωνίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προειδοποιώντας πως αν αυτοί ισχύουν στην πραγματικότητα, τότε θα την καταψηφίσουν.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης αν οι όροι της συμφωνίας είναι αυτοί που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η προτεινόμενη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα χαίρει διαφορετικής αντιμετώπισης, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέφρι Ντόναλντσον.

Ο βουλευτής, ο οποίος είναι ένας από τους 10 που στηρίζουν την κυβέρνηση της Μέι, πρόσθεσε ότι δεν θα φοβόταν νέες εθνικές εκλογές αν μια ψήφος κατά του σχεδίου συμφωνίας της Μέι για το Brexit στο κοινοβούλιο αναγκάσει τη χώρα να προχωρήσει σε νέες γενικές εκλογές.

«Από ό,τι έχουμε δει και ακούσει δεν πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία», σημείωσε.
«Η συμφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο