Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To μέλλον και η τεχνητή νοημοσύνη

To μέλλον και η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγήσει τη βιομηχανία ηλεκτρονικών σε μια νέα εποχή. Στη διεθνή έκθεση Electronica του Μονάχου που εγκαινιάστηκε χθες έχει την τιμητική της. Στο επίκεντρο και η προστασία των δεδομένων.

Ηλεκτρικά οχήματα που πληρώνουν μόνα για την ενέργειά τους σε σταθμούς επαναφόρτισης, ψυγεία που μπορούν να παραγγείλουν μόνα τους γάλα και γιαούρτι και πολλά άλλες πρωτοπόρες συσκευές και εφαρμογές είναι μερικά από τελευταία επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της καθημερινότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη πλέον έχει εισβάλει για τα καλά όμως και στον χώρο των μεταφορών, στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Πολλά από τα τελευταία επιτεύγματά σε αυτούς τους χώρους παρουσιάζονται στην εξειδικευμένη, διεθνή έκθεση Electronica του Μονάχου από 13 έως 16 Νοεμβρίου. Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 3000 εκθέτες από 50 χώρες.

Οι κίνδυνοι στην «εποχή των δεδομένων»

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σήμερα το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος και σε αυτή επενδύουν ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο από μεγαθήρια αλλά και από πολλές εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους από πολλούς και διαφορετικούς χώρους.

Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι η κυκλοφορία μεγάλων «πακέτων» δεδομένων. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να μην πέσουν όλες αυτές οι πληροφορίες στα λάθος χέρια. Για τον νευροεπιστήμονα Κλάους Χολτχάουεν, επικεφαλής του start up Teal AI, η ασφαλής διακίνηση δεδομένων μέσω κρυπτογραφημένων συστημάτων κυκλοφορίας, διαχείρισης, επαλήθευσης και αποθήκευσης δεδομένων όπως το Blockchain είναι σημαντική.

Για τον ίδιο είναι κομβικής σημασίας τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε αποκεντρωμένα δίκτυα συλλογής πληροφοριών να μπορούν να επιστραφούν ανά πάσα στιγμή στα χέρια των καταναλωτών. Για τον Χολτχάουζεν είναι σημαντικό να μεριμνήσουν οι πολιτικοί αλλά και η βιομηχανία, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία, για περισσότερη ασφάλεια και διαφάνεια στη διαχείριση δεδομένων. Έναν άλλον κίνδυνο που ο ίδιος διαβλέπει είναι η δημιουργία μονοπωλίων από διεθνείς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook.

H προστασία της ιδιωτικότητας

Στο μεταξύ ένας στους δύο Γερμανούς πιστεύει ότι στο μέλλον οι τεχνολογίας τύπου Blockchain θα διαδραματίσουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Αυτό κατέδειξε σφυγμομέτρηση του καταναλωτικού δείκτη Εlectronica Trend Index. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα μια ψηφιακή ταυτότητα που θα αναγνωρίζεται από τις αρχές μαζί με την αυξημένη προστασία της ιδιωτικότητας σε δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook, η Google ή η Amazon είναι μερικά από τα ζητούμενα για τους Γερμανούς καταναλωτές για το μέλλον.

Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί μάλιστα τα νέα κρυπτογραφημένα συστήματα διαχείρισης δεδομένων ως τη σημαντικότερη τεχνολογία του μέλλοντος που θα πρέπει να λειτουργει με γνώμονα την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που διακινούνται διαδικτυακά.

Aυτά και πολλά άλλα θέματα θα συζητηθούν και στις πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις και συνέδρια που περιλαμβάνει η ατζέντα της φετινής Electronica, όπως το Wireless Congress, το Αutomotive Congress ή το Medical Electronics Conference. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία της γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτρονικής τεχνολογίας, εκπρόσωποι της οποίας θεωρούν πρωταρχικής σημασίας μια κεντρική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την χρηστή εφαρμογή της.

Άνια Στάινμπουχ / Δήμητρα Κυρανούδη

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024