Στην Κύπρο βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ το γεωτρύπανο της ExxonMobil το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την γεώτρηση στο «οικόπεδο» 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Παρασκευή, ή το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όλα προχωρούν με βάση το πρόγραμμα σε σχέση με την έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο «Δελφίνη», με τις προετοιμασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεωτρύπανο βρίσκεται υπό την περιοδική διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο αυτή να δίνουν στόχο.

Το πρωί της Δευτέρας, ομάδα εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας από υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την επικείμενη έναρξη της πρώτης γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως υπηρεσίες που σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας και δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, επισκέφθηκε το γεωτρύπανο Stena Icemax με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου, που θα συνδέει τις επόμενες εβδομάδες το αεροδρόμιο Λάρνακας με το γεωτρύπανο, για μεταφορά προσωπικού.

Την από αέρος σύνδεση με το γεωτρύπανο «Stena IceΜax» έχει αναλάβει η ιταλική INAER, που είχε εξυπηρετήσει, από το 2016 και μετά, τις γεωτρήσεις της Εni και των Εni–ΤOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ελικόπτερο, τύπου AgustaWestland AW139 (κατασκευής 2015), με νηολόγιο Ισπανίας (EC-MHP) αφού η βάση του είναι στις Κανάριες Νήσους, έφτασε στη Λάρνακα το απόγευμα του Σαββάτου, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την Αγκόνα, με σταθμούς σε Πεσκάρα, Πρίντιζι, Σαντορίνη και Ρόδο. Το ελικόπτερο, αφού παρέμεινε για 90 λεπτά στο γεωτρύπανο, μετέφερε τους επισκέπτες πίσω στη Λάρνακα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενες γεωτρήσεις οι πρώτοι που επισκέπτονταν τα γεωτρύπανα ήταν εκπρόσωποι του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας με το δεύτερο AgustaWestland AW139 της INAER που βρίσκεται στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό, με ιταλικό νηολόγιο (I-PAAA), το οποίο έφτασε στην Κύπρο από την Ιταλία την Κυριακή, επίσης μέσω Πρίντιζι, Σαντορίνης και Ρόδου. Έτσι ξεκίνησε και η εντατική μεταφορά στελεχών του «Stena IceΜax», τα οποία θα πραγματοποιήσουν την γεώτρηση, πάνω στο πλοίο, ενώ μεταφορτώνεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης.

Οι κωδικοί των πτήσεων των ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο και αντίστροφα είναι οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες γεωτρήσεις – BK-1 και ΒΚ-2.

Και αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη στην Αν. Μεσόγειο

Να σημειωθεί ότι χθες και σήμερα πάνω από την ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης πετούν κατά διαστήματα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε περιοχές που σχετίζονται με τη Συρία. Συγκεκριμένα, την Κυριακή πριν την άφιξη του γεωτρύπανου, πέταξε ένα RC-135U της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ νωρίς χθες από την ίδια περιοχή πέρασε και ένα Boeing P-8A Poseidon του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθυνόμενο προς τα νοτιοανατολικά, ανοικτά της Συρίας.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής το πήγαινε-έλα μεταξύ γεωτρύπανου και λιμανιού Λεμεσού τα σκάφη υποστήριξης για σκοπούς εφοδιασμού, με ένα από αυτά να έχει αναλάβει –με βάση τις συνήθεις διαδικασίες– ρόλο πλοίου ασφάλειας, πλέοντας συνεχώς σε μικρή απόσταση από το «Stena IceMax».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και ενημέρωση σε κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, που ορίστηκε αμέσως μετά την άφιξη του γεωτρύπανου Stena IceΜax, από τον υπουργό Ενέργειας για τα κρίσιμα εν εξελίξει ενεργειακά θέματα, κάτι που γίνεται σε τακτική βάση τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους βουλευτές σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις που ξεκινούν και τις σημαντικές προσδοκίες από αυτές.

Επίσης, ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα εξελίξεις σε σχέση με το υπό επεξεργασία γεωτρητικό πρόγραμμα των Εni και ΤOTAL, περιλαμβανομένων και των προθέσεών τους για να τρυπήσουν και στο τεμάχιο 7 –για το οποίο υπήρξαν και πρόσφατες απειλές από την Τουρκία– αν τους ανατεθεί το συγκεκριμένο τεμάχιο στο πλαίσιο της διαδικασίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Γεώτρηση στα ανοιχτά της Μερσίνας ξεκινά η Τουρκία

Στα ανοικτά της Μερσίνας και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Μερσίνα και 90 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Αποστόλου Αντρέα ξεκινά εντός των επόμενων ημερών και δεύτερη γεώτρηση η Τουρκία, παράλληλα με αυτήν που ξεκίνησε στα ανοικτά της Αλάνιας.

Η γεώτρηση – σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο» – θα γίνει με τη νορβηγική πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Rowan Norway» σε σημείο με μικρό θαλάσσιο βάθος. Η συμφωνία μεταξύ της ΤΡΑΟ και της «Rowan» είχε υπογραφεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και προβλέπει απασχόληση του γεωτρύπανου για 140 μέρες, ωστόσο η γεώτρηση στον στόχο «Mersina Maz 1» αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος της εβδομάδας και να ολοκληρωθεί στις 19 Ιανουαρίου 2019.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο