Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα κολεξιόν του Marc Jacobs τον είχε αφήσει άνεργο το 1992

Η νέα κολεξιόν του Marc Jacobs τον είχε αφήσει άνεργο το 1992

Τολμά να την ξαναβγάλει και να την κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Marc Jacobs είναι ένας βαρετός σχεδιαστής, ούτε μπορεί να πει πως υπάρχει καλύτερος εκφραστής του grunge παγκοσμίως. Ειδικότερα σε μια βιομηχανία, σαν αυτήν της μόδας, που μπορεί κάποιος σχεδιαστής να είναι τόσο καλός, όσο η τελευταία συλλογή του. Αν λοιπόν θυμόμαστε τον Marc Jacobs για κάτι είναι η νύχτα της 3ης Νοεμβρίου του 1992, που έφερε για πρώτη φορά το grunge στην κολεξιόν Άνοιξη / Καλοκαίρι 1993, για τον οίκο Perry Ellis.

Παρόλο που ο Jacobs δεν το γνώριζε, αυτή ήταν η κολεξιόν που θα τον χαρακτήριζε ως ένα νευρικό με νεανικό μυαλό σχεδιαστή. Μπορεί σε ηλικία μόλις 25 ετών να προσλήφθηκε από τον οίκο Perry Ellis, με μεγάλη ηττοπάθεια και χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εκείνη την νύχτα όμως ήταν πιο σίγουρος από ποτέ. Έψαχνε κάτι νέο και δροσερό, κάτι που θα έδινε στην Αμερική των 90’s μια ματιά πιο σύγχρονη και πιο urban.

Έτσι αποφάσισε να φορέσει πανκ Dr.Martens μπότες στην Carla Bruni, χοντροκομμένα Birkenstocks στην Tyra Banks, νεανικά Converse στην Shalom Harlow και μονόχρωμα t-shirts με σκουφάκια στις Naomi Campbell και Kate Moss. Το σκάνδαλο ήταν μεγάλο! Οι κριτικές τον καταπόντισαν καθώς αυτή η γραμμή φαινόταν εξωφρενική για τα δεδομένα της δεκαετίας, άλλωστε ποιος είχε δει την Naomi Campbell μέχρι τότε με φλατ παπούτσι και ο ίδιος ο οίκος απέσυρε την συλλογή και απέλυσε κλοτσηδόν τον Jacobs.

Η σειρά, όπως είπε τότε ο Jacobs, ήταν εμπνευσμένη από την αυθεντικότητα του μουσικού κόσμου και τον τρόπο που οι φίλοι του ήταν τότε ντυμένοι. Ήταν ένα μια από τις πρώτες κρούσεις της μόδας με έννοιες όπως η μουσική χιπ χοπ και η κουλτούρα των δρόμων. Η ποπ κουλτούρα αιχμαλωτίστηκε στην συλλογή και οι κριτικοί μιλούσαν για «έλλειψη έμπνευσης».

Ο ίδιος ο Jacobs λέει: «Η συλλογή Grunge αποτέλεσε την πρώτη φορά στην επαγγελματική μου καριέρα, που είχα την αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα να δω το όραμά μου να ζωντανεύει στην πασαρέλα, χωρίς δημιουργικό συμβιβασμό». Δεν ήθελε αυτοί που θα φορέσουν την συλλογή να μοιάζουν με μοντελάκια από του Dior, αλλά να δείχνουν νέοι, funky και επαναστάτες.

Η μόδα όμως είναι σαν το κάρμα.. γυρίζει απρόβλεπτα και φέτος η κυριαρχία της δεκαετίας του 90 είναι αδιαμφισβήτητη, ο Marc Jacobs έκανε μια σπουδαία καριέρα στην υψηλή ραπτική αλλά και στο έτοιμο ρούχο και η σειρά Grunge 26 χρόνια μετά επιστρέφει για να δικαιωθεί.

Έτσι στις 15 Νοεμβρίου, με τις ευλογίες του οίκου Perry Ellis, το grunge επιστρέφει πιο ανανεωμένο από ποτέ. Η ομάδα του Marc Jacobs ετοίμασε 26 εμφανίσεις από την αυθεντική κολεξιόν του 1993, με αυθεντικά κομμάτια της σειράς και το αρχείο του οίκου δημιούργησε μια νέα κολεξιόν, που μέλλει να είναι ανώτερη της προηγούμενης.

Ο ίδιος ο σχεδιαστής επιμένει πως βρίσκεται στην πιο απελευθερωμένη περίοδο της ζωής του και οι κριτικοί μόδας ζητούν συγνώμη ο ένας μετά τον άλλον. Και συναισθηματικά όπως φαίνεται, το grunge παραμένει η αγαπημένη του συλλογή.

«Εντελώς, απολύτως», είπε ο Jacobs. «Επειδή ήταν η πιο απελευθερωτική συλλογή. Και ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται πραγματικά ρομαντικό και ψευδώς ταπεινό, αλλά όταν εμπιστεύομαι τα δικά μου ένστικτα και όταν είμαι πραγματικά συγκεντρωμένος σε κάτι , χωρίς να σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα το αγαπήσουν ή θα πουλήσουν όλα τα κομμάτια, τότε θα κοιμηθώ καλύτερα τη νύχτα . ».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024