«Τρέξτε να μεταβιβάσετε τα ακίνητά σας πριν από τις αλλαγές». Αυτό είναι το μότο που ακούει κανείς πιο συχνά από τις αρχές Σεπτεμβρίου στις εφορίες και τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να κάνουν μεταβιβάσεις και γονικές παροχές φοβούμενoι ότι με τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες από το 2019. Εκτιμήσεις συμβολαιογράφων κάνουν λόγο για αύξηση στις μεταβιβάσεις της τάξης του 30%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο Κολωνάκι και τις γύρω περιοχές οι αγοραπωλησίες σχετίζονται με τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Βεβαίως στο κέντρο υπάρχει και ενδιαφέρον για αγορά μικρών διαμερισμάτων που ανακαινίζονται και μπαίνουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε Κολωνάκι, Αγιο Νικόλαο Κρήτης, Μύκονο και Πάρο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές κι εκτοξεύτηκαν οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.λπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η τακτική πολλών οικογενειών να «σπάνε» την περιουσία τους και να την μεταβιβάζουν στα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο λόγος είναι η μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην περιουσία έπειτα από αξία άνω των 250 χιλ. ευρώ.

Ένα άλλο κόλπο είναι αυτό της δημιουργίας εταιρείας στην οποία μεταβιβάζεται μέρος της περιουσίας. Κι αυτό γιατί ο συντελεστής υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου φτάνει ακόμη και το 1,15% στα φυσικά πρόσωπα ενώ στις εταιρείες φτάνει το 0,55% για τα ακίνητα που αξιοποιούνται και το 0,1% για όσα ιδιοχρησιμοποιούνται.