Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Διεθνής Αμνηστία αφαίρεσε το βραβείο «Πρέσβειρας Συνείδησης» από την Αούνγκ Σαν Σου Κίι

Η Διεθνής Αμνηστία αφαίρεσε το βραβείο «Πρέσβειρας Συνείδησης» από την Αούνγκ Σαν Σου Κίι

Στην ανακοίνωσή της η Αμνηστία τονίζει ότι η Σου Κίι απέτυχε να καταδικάσει ανοιχτά τη βία ενάντια στους Ροχίνγκια, τονίζοντας πως «προφύλαξε τις δυνάμεις ασφαλείας από το να λογοδοτήσουν», χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επαίσχυντη προδοσία εις βάρος των αξιών για τις οποίες κάποτε υπερασπίστηκε»

Η Διεθνής Αμνηστία αφαίρεσε από την Αούνγκ Σαν Σου Κίι το πλέον σημαντικό βραβείο που απονείμει ο Οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορώντας την ηγέτιδα της Μιανμάρ για διαιώνιση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για σιωπή της στη βία ενάντια στους μουσουλμάνους Ροχίνγκια.

Η Σου Κίι, που τιμήθηκε και με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον αγώνα της υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, είδε πολλές από τις διεθνείς της διακρίσεις να της αφαιρούνται μετά την μαζική έξοδο το 2017 περισσότερων από 700.000 Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές, λόγω της βίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ και τις πολιτοφυλακές βουδιστών, που χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από τον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Σου Κίι απέρριψε τα ευρήματα του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι οι ενέργειες του στρατού ήταν νόμιμες επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε αναγορεύσει το 2009 την Σου Κι «Πρέσβειρα Συνείδησης», βραβείο του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν η ηγέτιδα της Μιανμάρ βρισκόταν σε κατ’οίκον περιορισμό από την στρατιωτική χούντα της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της η Αμνηστία τονίζει ότι η Σου Κίι απέτυχε να καταδικάσει ανοιχτά τη βία ενάντια στους Ροχίνγκια, τονίζοντας πως «προφύλαξε τις δυνάμεις ασφαλείας από το να λογοδοτήσουν», χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επαίσχυντη προδοσία εις βάρος των αξιών για τις οποίες κάποτε υπερασπίστηκε».

Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, σε επιστολή που έστειλε την Κυριακή στην Σου Κίι ανέφερε ότι η Οργάνωση αφαιρεί το βραβείο επειδή ήταν «βαθιά απογοητευμένο ότι δεν αντιπροσωπεύεται πλέον ένα σύμβολο ελπίδας, θάρρους και της αέναης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024