Σύντομη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του στο Μουσείο Orsay, προς τιμήν των ηγετών που συμμετείχαν στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κύπριος πρόεδρος, λένε οι πληροφορίες, είχε σύντομη συνομιλία «κοινωνικού χαρακτήρα» με τον τούρκο ομόλογό του, και από τους δυο ηγέτες «δεν αναφέρθηκε τίποτα για το Κυπριακό».

Πρόσφατα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Αναστασιάδης και Ερντογάν είχαν σύντομη χειραψία.

Ο Ερντογάν με Γκουτέρες

Στο Παρίσι, ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι εντολής που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τη συνάντηση και τις συζητήσεις που είχε ο κ. Αναστασιάδης με την κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που είχε τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην κ. Λουτ, τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις μας είτε με τις ΗΠΑ είτε με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, εκτιμούμε, ευελπιστούμε ότι η κ. Λουτ θα επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ακριβώς, για να συμφωνηθούν αυτοί οι όροι αναφοράς», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.