Αντιμέτωπος με τη φυλακή βρίσκεται και επίσημα ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι, καθώς απορρίφθηκε η ένστασή του κατά της δικαστικής απόφασης που το επέβαλε κάθειρξη δύο ετών μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Το δικαστικό συμβούλιο του Δικαστηρίου των Σκοπίων αποφάνθηκε αρνητικά στην προσφυγή του για μη εγκλεισμό του στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα φυλακιστεί. Τυπικά η έκτιση της ποινής του άρχιζε από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και έχει ήδη καθυστερήσει.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφαση εστάλη σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα αρχίσει η εφαρμογή της άμεσα.

Δηλαδή, ο Γκρουέφσκι με το που λάβει την κλήση θα πρέπει να παρουσιαστεί στις φυλακές ώστε να εκτίσει ποινή δύο ετών. Εάν δεν εμφανιστεί στις φυλακές άμεσα, θα εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Ο ίδιος κατηγορείται πως άσκησε επιρροή σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να αποκτήσει ένα πολυτελές θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ η πρόταση για αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Η σχετική πρόταση υπερψηφίστηκε (59 ψήφοι υπέρ έναντι 27 κατά), ωστόσο δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων (δηλαδή 80 βουλευτές στους 120) που απαιτούνταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πρόσφατα είχαν ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος, δεν υποστήριξαν το αίτημα για στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού.

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής για μη άρση της βουλευτικής ιδιότητας δεν επηρεάζει την έκτιση της ποινής.