«Αφιέρωμα» στον Ρουβίκωνα κάνει το βρετανικό περιοδικό Economist, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να καθησυχάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Το άρθρο με τίτλο «Πώς μια ομάδα ταραξιών της Αθήνας παραμένει ατιμώρητη» ξεκινά με μια σύντομη περιγραφή των Εξαρχείων ως μια περιοχή που από καιρό έχει γίνει «στέγη» μιας «μικρής ταραχοποιού ομάδας που αυτοπεριγράφονται ως αναρχικοί».

«Βίαιες οδομαχίες λαμβάνουν χώρα τα Σαββατοκύριακα: οι εξτρεμιστές πετούν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία που απαντά με δακρυγόνα, ενώ οι κάτοικοι -που υποφέρουν επί μακρόν- λένε ότι τα παράπονά τους αγνοούνται κατά κανόνα από τις Αρχές» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου που αναφερόμενος στη δράση του Ρουβίκωνα.

Όπως σημειώνει, «μία αναρχική ομάδα, ο Ρουβίκωνας, χρησιμοποιεί πιο έξυπνες μεθόδους για να κάνει την παρουσία του αισθητή. Έχοντας την έδρα του κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων, περιοχή γεμάτη διακινητές ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, ο Ρουβίκωνας στήνει επιθέσεις παρενόχλησης εναντίον πρεσβειών κυβερνητικών κτιρίων και γραφείων πολυεθνικών εταιριών. Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται. Οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν τις πράξεις τους ως «εντελώς ασήμαντες», ώστε να δικαιολογηθεί πλήρης διερεύνηση».

«Όμως τα θύματα του Ρουβίκωνα διαφωνούν» αναφέρει το περιοδικό, το οποίο παραθέτει μια σειρά των επιθέσεων του Ρουβίκωνα στις πρεσβείες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας, την καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων σε σταθμούς του μετρό, και την επίθεση στα γραφεία της Novartis.

«Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να επαναβεβαιώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους πως παρότι εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα, το κόμμα παραμένει κατά βάθος ένα ριζοσπαστικό κίνημα» προσθέτει και υπενθυμίζει την παρέμβαση του Νίκου Βούτση προκειμένου «να προστατεύσει τα μέλη του Ρουβίκωνα» όταν έκαναν «ντου» στη Βουλή «δίνοντας εντολή για την άμεση απελευθέρωσή τους στη λογική ότι ‘ήταν μια απλή πράξη διαμαρτυρίας’».

«Ωστόσο στελέχη της αντιτρομοκρατικής ανησυχούν ότι η ομάδα γίνεται κέντρο εκπαίδευσης για εξτρεμιστές. Κάποια μέλη του Ρουβίκωνα έχουν διασυνδέσεις με μέλη της ‘Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς’ μιας ομάδας που το 2010 είχε αποστείλει εκρηκτικά δέματα σε Ευρωπαίους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Οι επικεφαλής τους τώρα εκτίουν ποινές πολλών ετών στη φυλακή, όμως ένα άλλο μέλος περιμένει να δικαστεί κατηγορούμενος για την αποστολή ενός παγιδευμένου δέματος στον Λουκά Παπαδήμο, που διετέλεσε επίσης για λίγο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης» καταλήγει το δημοσίευμα.