Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εν κρυπτώ συνάντηση που έκλεισε τη συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα

Η εν κρυπτώ συνάντηση που έκλεισε τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα

Όπως φαίνεται, εκείνη τη μέρα, οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Τζανκόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με την ιδιότητα του συνταγματολόγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου νομικός, επισκέφθηκαν το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Για τις 25 Οκτωβρίου και πίσω από κλειστές πόρτες φαίνεται πως «κλείδωσε» το προσύμφωνο Εκκλησίας – πολιτείας, που προβλέπει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μεταφορά του μισθολογίου από το δημόσιο σε ειδικό ταμείο.

Όπως φαίνεται, εκείνη τη μέρα, οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με την ιδιότητα του συνταγματολόγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου νομικός, επισκέφθηκαν το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συμφωνηθούν τα τελευταία εκκρεμή σημεία του προσυμφώνου που ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην υπό άκρα μυστικότητα σύναξη φαίνεται πως συμμετείχαν εκτός του Αρχιεπισκόπου, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας και ο Πρωτοσύγκελος  της Αρχιεπισκοπής Συμεών.

Έπειτα από τη συνάντηση κι αφού έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου βγήκε το κοινό ανακοινωθέν από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το προσύμφωνο θα πρέπει να κυρωθεί από υπουργικός συμβούλιο και ιεραρχία, για να προχωρήσει η νομοθετική διαδικασία στη Βουλή.

Για «θαύμα» μιλά ο Τσίπρας

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης» δήλωσε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας – Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024