Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται να πάει να παίξει ένα ντέρμπι στο οποίο για το ευρύ κοινό δεν έχει να χάσει πολλά. Είναι μια λάθος λογική, η οποία προέρχεται από τις «ειδικές συνθήκες» που έχουν διαμορφωθεί τη φετινή σεζόν. Όμως όσο ειδικές και να είναι αυτές οι συνθήκες, ο Παναθηναϊκός είναι αναγκασμένος από την ίδια του την ιστορία να μπαίνει σε τέτοια παιχνίδια όπως αυτό στο Καραϊσκάκη για να τα κερδίζει.

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, στον πάγκο του βρίσκεται ένας άνθρωπος που… νιώθει από τέτοια ματς. Ο Δώνης γνωρίζει τι να πει στους παίκτες του και με τι τρόπο να το πει. Έχει παίξει σε τέτοια ματς που καίνε. Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια, ο Παναθηναϊκός πήγε να παίξει στο Καραϊσκάκη με τον Στραματσόνι να λέει στους παίκτες του στα αποδυτήρια πως είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα υπόλοιπα. Και πως πρέπει απλά να παίξουν την μπάλα τους.

Στο 30’ το σκορ ήταν 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού και ευτυχώς που έμεινε εκεί, γιατί ο κόσμος που μαζεύτηκε μετά στο Κορωπί δεν θα έφευγε ούτε σε 3 μέρες. Ο Ιταλός δεν ήξερε τι εστί Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Και όσα έλεγε, τα έλεγε για να γίνει αρεστός. Στην πράξη, αποδείχτηκε πως δεν ένιωθε.

Σ’ αυτά τα ματς αν δεν μπεις με το μαχαίρι στα δόντια από το πρώτο λεπτό, μπορεί ο αντίπαλος να σε κατασπαράξει. Το ίδιο θα κάνεις κι εσύ αν τον βρεις μπόσικο και… χαλαρό. Κάποτε ο Ολυμπιακός πίστευε πως θα κερδίσει με τη φανέλα, επειδή λίγες μέρες νωρίτερα είχε κερδίσει τη Γιουνάιτεντ στο ίδιο γήπεδο. Μέχρι που έκανε το 0-1 ο Πράνιτς, ήρθε και το 0-2 από τον Μπεργκ και τελικά σημειώθηκε ένα ιστορικό για τον Παναθηναϊκό 0-3. Έτσι είναι αυτά τα ντέρμπι. Ο θάνατός σου, η ζωή μου. Αν σε πάρει από κάτω, δεν υπάρχει γυρισμός και δεν πρόκειται κανείς να στη χαρίσει.

Γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος, αλλά πάνω απ’ όλα οι παίκτες που θα μπουν στο Καραϊσκάκη, ανεξαρτήτως ονόματος, ηλικίας και χρηματιστηριακής αξίας, πως σε αυτά τα ματς έχεις να χάσεις. Δεν υπάρχει ήττα από τον Ολυμπιακό που να μην «πονάει». Που να μην πειράζει. Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικές νίκες, διαφορετικές ισοπαλίες, διαφορετικές ήττες. Όπως η ισοπαλία με την ΑΕΚ, που άφησε πικρή γεύση γιατί άξιζε ο Παναθηναϊκός τη νίκη, αλλά γλύκανε τον κόσμο η εμφάνιση. Μπορεί να χάσεις ένα ματς στο 90’ από μια… καραμπόλα, ενώ έχεις παίξει καλά. Συμβαίνουν όλα στο ποδόσφαιρο.

Όμως αυτά τα παιδιά του φετινού Παναθηναϊκού θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο σεβασμό απ’ όλους αν παιχνίδια σαν της Κυριακής μπουν για να τα παίξουν και όχι για να τα κλέψουν. Όπως έκαναν στην Τούμπα κι ας έχασαν.

Γράψτε το σχόλιο σας