Εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την τύχη των συντάξεων, αλλά και όλων των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί το τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε γνωστή από τον επικεφαλής του Eurogroup μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter.

«Συναντήθηκα σήμερα (6/11) με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είχαμε καλή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα θέματα της ατζέντας του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σεντένο με την ανάρτηση να συνοδεύει φωτογραφία από τη συνάντηση, στην οποία οι δύο υπουργοί εμφανίζονται χαμογελαστοί και ευδιάθετοι.

Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια της συνεδρίασης του Ecofin της Τρίτης και μόλις λίγες ώρες μετά το Eurogroup της Δευτέρας, μέσω του οποίου οι Ευρωπαίοι έστειλαν ότι μήνυμα ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί η διαφορά προβλέψεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ούτως ώστε να υπάρξει απόφαση στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου εάν θα αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και εάν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα ή τουλάχιστον ένα μέρος τους.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πως «οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Στη βάση της συζήτησης θα διαπιστώσουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει τον στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση» δήλωσε προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι πως θα χρησιμοποιηθεί αυτός το χώρος.

Οι δηλώσεις αυτές, προφανώς και δεν ταυτίζονται με το πανηγυρικό κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και για την βεβαιότητα που εκφράζεται από στελέχη της ότι τελικά θα «σωθούν» οι συντάξεις λόγω του υψηλού πλεονάσματος.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να λάβουν πρόσθετα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και να συντάξουν την πρώτη έκθεσή τους στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Μία πρώτη εικόνα για τη στάση της Κομισιόν στο θέμα των συντάξεων αναμένεται την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, όποτε και η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα ή πλεόνασμα, το χρέος και  την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.