Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Το «μυστικό» σχέδιο της Μέι για την τελωνειακή ένωση

Brexit : Το «μυστικό» σχέδιο της Μέι για την τελωνειακή ένωση

Οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» αποκαλύπτουν ότι η πρωθυπουργός έχει προβλέψει την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Ντάουνινγκ Στριτ θα διέψευδε ούτως ή άλλως ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται «μυστικό». Η αποκάλυψη των κυριακάτικων «Τάιμς» έκανε πάντως αίσθηση: το σχέδιο, λέει η εφημερίδα, υπάρχει. Και προβλέπει την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Επικαλούμενοι υπουργούς, συμβούλους, βρετανούς αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησαν, οι «Τάιμς» σημειώνουν πως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι ελπίζει με αυτόν τον τρόπο να εξευμενίσει τους Τόρις και να πείσει και τους ευρωσκεπτικιστές με την εξασφάλιση μιας πολιτικής συμφωνίας για μια «μελλοντική οικονομική συνεργασία» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα επιτρέψει στη Βρετανία διατηρήσει ζωντανή την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όπως αυτή που έχει συνάψει ο Καναδάς.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά και ότι θα οδηγούσαν σε ένα κείμενο πενήντα ή και περισσότερων σελίδων και όχι μόνο πέντε όπως υπέθεταν πολλοί. Μέρος του, μάλιστα, θα το συνέτασσε ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο επικεφαλής των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ δέχθηκε ο έλεγχος των προϊόντων να μπορεί να πραγματοποιείται στην «αγορά» από βρετανικές υπηρεσίες, δηλαδή σε εργοστάσια και καταστήματα αντί για τα σύνορα.

Ολα αυτά ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ, σημειώνουν οι «Τάιμς», θέλει εναγωνίως να δει να σημειώνεται πρόοδος αυτήν την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ώστε να συμφωνηθεί και η πραγματοποίηση μιας ειδικής συνόδου κορυφής εντός του Νοεμβρίου κατά την οποία θα συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Μολονότι πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανήγγειλε τον Σεπτέμβριο ότι ενδέχεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο της 17ης και της 18ης Νοεμβρίου για να εγκριθεί επίσημα και οριστικά η συμφωνία, αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται κάτι τέτοιο.

Η εφημερίδα έχει υπόψη της και τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται ότι θα έπειθε η Μέι τους υπουργούς της να στηρίξουν το σχέδιό της. Θα έλεγε, για παράδειγμα, σε εκείνους που είναι υπέρ του Brexit ότι θα ήταν προσωπικά υπεύθυνοι σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει τελικά από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Και σε εκείνους που είναι κατά, πως έκανε ό,τι μπορούσε και πως η Βρετανία δεν θα είναι πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης για πάντα.

Η επιχείρηση πειθούς αναμενόταν να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Η Ντάουνινγκ Στριτ πάντως έκανε λόγο «σεναριολογία» σχολιάζοντας πληροφορίες πως η Μέι επιθυμεί την «προσωρινή» παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ώστε να μην τύχει διαφορετικής μεταχείρισης η Βόρεια Ιρλανδία. «Πρόκειται για σεναριολογία και μόνο» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως σημειώνουμε καλή πρόοδο ως προς τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, το 95% της συμφωνίας για την αποχώρηση έχει οριστικοποιηθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Το ζήτημα αυτό πάντως είναι από τα βασικά εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας κι ενώ έχουν απομείνει πέντε μήνες μέχρι την απαρέγκλιτη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η ΕΕ πρότεινε ως εναλλακτικό μηχανισμό ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) να παραμείνει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit.

n Πάνω από 70 γνωστοί βρετανοί επιχειρηματίες απηύθυναν έκκληση να οργανωθεί δημοψήφισμα για τους όρους του Brexit, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου η χώρα να κινηθεί προς την έξοδο από την ΕΕ «με τα μάτια σφαλισμένα» ή χειρότερα, αντιμέτωπη με ένα «σκληρό Brexit».

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024