Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση την Τρίτη για να εξετάσει την πρόταση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να αποπεμφθεί ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, από το Κοινοβούλιο.

Την 1η Νοεμβρίου, τo Πρωτοδικείο Σκοπίων διέταξε την προσωρινή δέσμευση 69 ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ, που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μία από αυτές αφορά την παράνομη χρηματοδότηση του VMRO-DPMNE την περίοδο 2009-2015, που ήταν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, το VMRO-DPMNE αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ζάεφ για κατάχρηση των θεσμών της δικαιοσύνης, λίγους μόλις μήνες πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την διάρκεια κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή των Σκοπίων τον περασμένο Μάρτιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ – αλλά και την εκλογή προέδρου του κοινοβουλίου του Αλβανού μειονοτικού Ταλάτ Τζαφέρι, επέδειξε ακραίες συμπεριφορές προς τον Τζαφέρι, στα όρια του τραμπουκισμού.