Το σκηνικό έντασης που η ίδια έχει δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο συντηρεί η Άγκυρα, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους.

«Οι εξελίξεις που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη να έχουμε ισχυρό στόλο» είπε κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης μίας νέας κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ο τούρκος πρόεδρος, μια μόλις ημέρα μετά την έκδοση NAVTEX από τη Λευκωσία για την γεώτρηση στο οικόπεδο 10.

«Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τόνισε δε πως «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργήσουν ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος».

Σημειώνεται πως οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν το Σάββατο Navtex με την οποία δεσμεύεται από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019 η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18 από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Πρόκειται για ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν θα σταματήσει ο σχεδιασμός των ξένων κολοσσών στα οικόπεδα της Κύπρου, έστω κι αν συνεχίζουν οι Τούρκοι να απειλούν.

Γράψτε το σχόλιό σας