Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναδρομικά : Τι πρέπει να κάνετε για να τα διεκδικήσετε

Αναδρομικά : Τι πρέπει να κάνετε για να τα διεκδικήσετε

Σε τσουνάμι έχει εξελιχθεί το κύμα αιτήσεων και αγωγών στα Ταμεία για τα αναδρομικά χρήματα που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από την παράνομη κατάργηση δώρων και μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σε τσουνάμι έχει εξελιχθεί το κύμα αιτήσεων και αγωγών στα Ταμεία για τα αναδρομικά χρήματα που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από την παράνομη κατάργηση δώρων και μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις επιβλήθηκαν σχεδόν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους τα ποσά που διεκδικούν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ όπως αναφέρουν τα κείμενα των αγωγών που αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Η έκταση των αγωγών φτάνει σε πολλές περιπτώσεις τις 50 σελίδες και αυτές μπορούν να υποβληθούν είτε ατομικά είτε ανά ομάδες συνταξιούχων φτάνει να είναι από ομοειδείς φορείς (π.χ. από ΙΚΑ, από ΟΑΕΕ, από Δημόσιο, από Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών).

Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018.

Η γνωμοδότηση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ, έφερε ανατροπή στην υπόθεση. Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά.

Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια.

Οι αιτήσεις μέχρι στιγμής φτάνουν τις 18.000 και οι αγωγές που έρχονται το επόμενο διάστημα είναι χιλιάδες.

Τι ενέργειες χρειάζονται ανάλογα με το ταμείο

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ Τραπεζών, πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 31/12/2018 την έντυπη αίτηση στον φορέα συνταξιοδότησής τους για διακοπή μειώσεων νόμων 4051 και 4093 και επαναφορά των Δώρων στην κύρια σύνταξη όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις ΣτΕ από 01/97/2015. Αντίστοιχη αίτηση κάνουν και στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικουρική.

Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή μπορούν να ασκήσουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο που ανήκει το Ταμείο που εξέδωσε την απόφαση συνταξιοδότησης. Για το επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ καταθέτουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι δυνατή η διεκδίκηση αναδρομικών για μια πενταετία.

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους πανεπιστημιακούς, γιατρούς, δικαστικούς) η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31/12/2018 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη διακοπή των μειώσεων στην κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΕΠ – ΤΕΑΔΥ για την επικουρική όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή, ή και άμεσα χωρίς αίτηση, μπορούν να καταθέσουν αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κύρια σύνταξη και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του ΤΕΑΔΥ για την επικουρική.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024