Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι τα πέντε θαλάσσια οικόπεδα - φιλέτα με πετρέλαιο

Ποια είναι τα πέντε θαλάσσια οικόπεδα – φιλέτα με πετρέλαιο

Η συνολική έκταση των περιοχών φθάνει τα 32.000 τετραγωνικά χλμ. και αναμένεται να τραβήξει άμεσα την προσοχή των πετρελαϊκών εταιρειών

Στο θερμό γεωπολιτικό παιχνίδι της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιδιώκει να μπει πιο δυναμικά η Ελλάδα, ετοιμάζοντας να προκαλέσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με άλλα νέα πέντε θαλάσσια οικόπεδα.

Χθες, στη διάρκεια workshop του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας έχει ολοκληρώσει τις γεωφυσικές μελέτες και την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για θαλάσσιες εκτάσεις του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, οι οποίες είτε δεν είχαν προσελκύσει εταιρείες στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του 2014 είτε αυτές δεν είχαν βγει καν σε διαγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ εκτίμησε ότι σε διεθνή συνέδρια και άλλα εξειδικευμένα workshops θα παρουσιάζονται τα δεδομένα. Αυτά πιστεύει ότι είναι ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως άλλωστε συνέβη με τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης οι οποίες παραχωρήθηκαν στις εταιρείες της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και του Οικοπέδου Ιόνιο, για το οποίο προσωρινοί αιτούντες έχουν αναδειχθεί οι εταιρείες της κοινοπραξίας Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα νέα «φιλέτα»

Τις προθέσεις της ΕΔΕΥ είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» με δημοσίευμά τους στις 8 Σεπτεμβρίου. Οπως φαίνεται από τον χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι πέντε θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται οι δύο στο Ιόνιο Πέλαγος, οι δύο νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και μία εκτείνεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο μέχρι τα δυτικά του Νομού Χανίων.

Η συνολική έκταση και των πέντε θαλάσσιων οικοπέδων υπολογίζεται σε 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θέλουν μέσα στο 2019 να εμφανίζονται πετρελαϊκές που θα προκαλέσουν διεθνή διαγωνισμό για τη διεκδίκηση τους.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου Πελάγους στα 12 ναυτικά μίλια κι ενώ την ίδια στιγμή το θερμόμετρο έχει ανέβει στην κυπριακή ΑΟΖ με τις έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 και τη ρελάνς των Τούρκων με τη γεώτρηση του «Πορθητή».

Στη διάρκεια του χθεσινού workshop του ΙΕΝΕ, ο Μπασιάς στάθηκε και στο στρατηγικής σημασίας έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, που στηρίζουν πολιτικά οι χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός αλλά και ο σχεδόν έτοιμος κατασκευαστικά αγωγός TAP θα μεταφέρουν μελλοντικά ποσότητες φυσικού αερίου από την περιοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προς την ΕΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024