Μακρύς και δύσβατος είναι ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουν κυβέρνηση και δανειστές για το θέμα των συντάξεων.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε την Τρίτη ιδιαίτερα αισιόδοξη για το θέμα των συντάξεων λέγοντας ότι δεν θα περικοπούν. Ωστόσο από το μέτωπο των δανειστών να μηνύματα που έρχονται λένε ότι τα νούμερα εξακολουθούν να μην βγαίνουν και οι διαφορές με την κυβέρνηση παραμένουν όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας.

Την στιγμής ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αχρείαστο το μέτρο της περικοπής συντάξεων.

Όπως είπε «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 από την πρόβλεψη της κυβέρνησης παραμένει σχεδόν αγεφύρωτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε μόλις κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι, αν δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και αν υλοποιηθούν όλα τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης (συνολικού δημοσιονομικού κόστους 765 εκατ. ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας έτσι μια «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ.

Παρά την όποια αισιοδοξία που εκπέμπει η ελληνική πλευρά πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, παρά στην έκτακτη σύνοδο που θα προηγηθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας