«Εξαιρετικά αξιοπρεπή» χαρακτήρισε ο Εμανουέλ Μακρόν, την απόφαση της της Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της απόσυρση. «Είναι δική της απόφαση, την θεωρώ εξαιρετικά σεβαστή» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος εκφράζοντας τον θαυμασμό του.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, ανακοίνωσε σήμερα ότι η τρέχουσα θητεία της είναι η τελευταία και ότι αποχωρεί από την προεδρία του κόμματος, μετά τη μεγάλη πτώση του κόμματός της στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Έσση, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU)  έχασαν περισσότερες από 11 μονάδες.

«Η Μέρκελ ουδέποτε ξέχασε ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης και κυβερνά τη χώρα της με μεγάλο θάρρος» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας.

«Το δηλώνω αυτό σε ένα πλαίσιο που δεν έχει τίποτα ενθαρρυντικό. Το θεωρώ πανευρωπαϊκό φαινόμενο (σ.σ την άνοδο της ακροδεξιάς) και όχι μόνο γερμανικό» είπε, συμπληρώνοντας ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς είναι μεγάλα «επειδή τα άλλα κόμματα δεν καταφέρνουν να δώσουν μια απάντηση στην οργή των λαών και τους φόβους τους».

Το αντίπαλο κόμμα AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) που είναι ευρωσκεπτικιστικό και θεωρείται ακροδεξιό, εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής στάσης του, κατάφερε να εισέλθει για πρώτη φορά στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Έσσης.

«Δεν πρέπει να κρύβουμε αυτή την οργή και τους φόβους, πρέπει να τους κοιτάξουμε κατά πρόσωπο» κατέληξε ο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ διευκρίνισε πως θα παραμείνει καγκελάριος ως το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, δηλαδή ως το 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο