Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σφαγή» για τα επίμαχα πρακτικά - Μπορούν να δημοσιευτούν;

«Σφαγή» για τα επίμαχα πρακτικά – Μπορούν να δημοσιευτούν;

Με δεδομένες, λοιπόν, τις εκατέρωθεν καταγγελίες και της σιγής ιχθύος που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, ο μόνος τρόπος να διαπιστωθούν όσα πραγματικά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του επίμαχου υπουργικού είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα, αν είναι εφικτή και νομικώς δυνατή μια τέτοια κίνηση

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου, και συγκεκριμένα της επίμαχης συνεδρίασης κατά την οποία επήλθε το οριστικό ρήγμα ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, αποτελεί το νέο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες του τέως υπουργού Εξωτερικών, η αντιπολίτευση ζητά τα πρακτικά αυτά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους».

«Χθες ο Πάνος Καμμένος, που έχει πάμπολλες φορές επικρίνει ως ύποπτη και σκοτεινή τη δράση του επιχειρηματία Τζωρτζ Σόρος, προέβη σε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Υποστήριξε δημόσια ότι εταιρεία στην οποία εμπλέκεται ο Τζορτζ Σόρος συνεργάζεται με το υπουργείο των Εξωτερικών και ότι ανέλαβε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά την έκδοση των εγγράφων (Visa) για τους πολίτες εκτός ΕΕ που επισκέπτονται τη χώρα μας» αναφέρει συγκεκριμένα η ΝΔ, η οποία αναρωτιέται αν «ο κ. Κοτζιάς το επιβεβαιώνει ή αν ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει;».

Εννιά μέρες μετά το υπουργικό συμβούλιο, σημειώνει η Πειραιώς, «οι πολίτες εξακολουθούν να παρακολουθούν υπαινιγμούς και αλληλοκαταγγελίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ο κ. Τσίπρας να παραμένει άφωνος. Αν όντως η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τζανακόπουλος, η λύση είναι απλή: Δώστε επιτέλους στη δημοσιότητα την επιστολή Κοτζιά και τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου» σημειώνει η ΝΔ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Νίκου Κοτζιά, ο Πάνος Καμμένος με… πολλαπλές εκδοχές χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές περί χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος, δηλώνοντας πως «είναι ψευδές αυτό, απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι αναφέρθηκε στον Σόρος, όχι σχετίζοντάς τον με το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά με το υπουργείο Εξωτερικών αποκλειστικά, με κύκλους του τέως υπουργού Εξωτερικών να αφήνουν υπαινιγμούς περί αλλοίωσης των πρακτικών του υπουργικού.

Με δεδομένες, λοιπόν, τις εκατέρωθεν καταγγελίες και της σιγής ιχθύος που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, ο μόνος τρόπος να διαπιστωθούν όσα πραγματικά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του επίμαχου υπουργικού είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα, αν είναι εφικτή και νομικώς δυνατή μια τέτοια κίνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι τα πρακτικά απαγορεύεται εκ του νόμου να δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά η κυβέρνηση εάν θέλει μπορεί να τα δημοσιοποιήσει. Αρνήθηκε μάλιστα τους υπαινιγμούς κύκλων του κ. Κοτζιά περί αλλοίωσης των πρακτικών, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς τύπου καφενείου».

Ωστόσο, ορισμένοι καθηγητές του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, αλλά και κορυφαίοι δικηγόροι, δηλώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά με βάση ειδική διαδικασία και αν το θέμα που συζητήθηκε άφορα εθνικό θέμα η έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί απόρρητο στη δημοσιοποίηση των πρακτικών αν υπάρχει θέμα σχέσεων με άλλο κράτος, ωστόσο πρέπει να υπάρξει αιτιολογία, ενώ μπορούν να δοθούν στον εισαγγελέα εάν υπάρξει μηνυτήρια αναφορά. Πολλώ δε μάλλον, είπε, στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά καταγγελία για χρηματισμό από ιδιώτη. Η κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει τον εισαγγελέα για τη μη διαρροή τους στη δημοσιότητα.

«Τα πρακτικά είναι ανακοινώσιμα, πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα. Ειπώθηκαν απίθανα πράγματα, έγινε λόγος για χρηματοδότηση (…) απορώ γιατί δεν παρενέβη η ευαίσθητη άλλες φόρες δικαιοσύνη» σχολίασε από την πλευρά του ο νομικός Αλέξης Μητρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, εκφράζει αντίθετη άποψη. «Είναι το μονό πράγμα που ο νόμος προβλέπει ρητά, ότι τα πρακτικά δεν δημοσιεύονται ούτε μετά από 30 χρόνια, πάνε απευθείας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους» υπογράμμισε, μιλώντας στο ίδιο μέσο.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024