Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.54 τα ξημερώματα, 55 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου.

Όπως τόνισε  μιλώντας στο in.gr  ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ – ο οποίος ανέφερε ότι πιθανότατα ήταν ο κύριος σεισμός – ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο από αυτούς να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Επεσήμανε ότι  πριν τη σεισμική δόνηση στη 1.54, σημειώθηκε μισή ώρα νωρίτερα προσεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά ψυχραιμία στους κατοίκους σημειώνοντας ότι τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα ακολουθήσουν πολλοί και μεγάλοι σεισμοί. «Ενδέχεται να καταγραφούν σεισμοί 6 ακόμη και 6,2 Ρίχτερ. Δεν θα αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες» είπε χαρακτηριστικά.

Οκτώ λεπτά μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, πρόσθεσε, «εκδόθηκε προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι. Τελικά καταγράφηκε ένα μικρό κύμα 20 εκατοστών στην Κυπαρισσία και στο Κατάκολο. Από εκείνη την ώρα, αποσύραμε την προειδοποίηση».

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών υποστήριξε ότι «κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο  για τον κύριο σεισμό. Κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι γιατί έχουν περάσει μόνο μερικές ώρες από τη σεισμική δόνηση.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως εάν κάποιος διαπιστώσει ρωγμές στο σπίτι ή στο κατάστημά του, θα πρέπει να καλέσει άμεσα τα τοπικά κλιμάκια των μηχανικών προκειμένου να κάνουν αυτοψία.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως σχεδόν στο ίδιο επίκεντρο, το Νοέμβριο του 1997 είχε σημειωθεί δόνηση 6,6 Ρίχτερ όπου και πάλι υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο