Η σημερινή άφιξη του Πέτερ Αλτμάιερ του υπ. Οικονομίας της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ, παρουσιάζεται στον τουρκικό τύπο ως άκρως σημαντική για την περεταίρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Άγκυρας – Βερολίνου.

Ο Π. Αλτμάιερ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην αναθέρμανση των σχεσεων Τουρκίας – Γερμανίας αναμενεται στην Άγκυρα με μεγάλη συνοδεία επιχειρηματιών και μεγάλες προπσδοκίες για γερμανικές πενδύσεις στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό, μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε κάνει μια στροφή και άνοιγμα προς την ΕΕ με όχημα την αναθέρμανση των σχέσεων με την Γερμανία την οποία και επισκέφθηκε.

Στο επίκεντρο η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Στο πλάισιο της διήμερης επίσκεψης Πέτερ Αλτμάιερ που δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και την συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη σύγκληση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας Γερμανίας, η ίδρυση της οποίας είχε αποφασιστεί προ πενταετίας.

Το μεγαλύτερο άμεσο σχέδιο επένδυσης που θα συζητηθεί είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών στην Τουρκία με επένδυση ύψους 35 δις ευρώ από ένα κονσόρτσιουμ, του οποίου ηγείται η Siemens.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπ. Εξωτερικό λίγο πριν από τη διήμερη επίσημη επίσκεψη δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε επικριτικές για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Kωνσταντινούπολη

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο