Στην Κομισιόν το τουρκικό «casus belli» για την αιγιαλίτιδα ζώνη
Ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος
Ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, σχετικά με την ισχύ του «casus belli» σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγονος τονίζει πως «η Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας».
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «όλες οι υπόλοιπες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) έχουν ασκήσει αυτό το δικαίωμα. H Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την επέκταση λόγω της απειλής πολέμου που απροκάλυπτα εκτοξεύει η Τουρκία (casus belli), σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος. Πρόσφατα η ελληνική Κυβέρνηση (20.10.2018) προανήγγειλε την επέκταση των χωρικών υδάτων σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Οι εν λόγω εξαγγελίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της τουρκικής Κυβέρνησης που διαμήνυσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς το casus belli εξακολουθεί να ισχύει».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Χρυσόγονος θέτει προς την Κομισιόν τα εξής ερωτήματα:
- Ποια είναι η θέση της σε σχέση με το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
- Τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει για να αποτρέψει την Τουρκία από την υλοποίηση της εν λόγω απειλής διασφαλίζοντας την ειρήνη στα εδάφη της ΕΕ;
Διαβάστε επίσης:
«Φωτιά» σε Αιγαίο και Μεσόγειο βάζει η Τουρκία – Φόβοι για «θερμό» επεισόδιο ή ατύχημα
- Voucher παιδικών σταθμών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Χαμός με «Νοικιάστηκε» από τον Φουρνιέ στην Πάρο (vid)
- Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου με 7 «ναι» και ένα λευκό – Το πρώτο μήνυμα που έστειλε
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωση Βέλγου τουρίστα
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιουλίου
- Μάριος Φραγκούλης: Τα παιδικά χρόνια χωρίς τους γονείς του και το bullying από τους συμμαθητές του
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σπίτι στην Άνω Τούμπα – Σώθηκε ένας ηλικιωμένος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442