Η προεκλογική εκστρατεία στη Βραζιλία, η οποία πόλωσε τους Βραζιλιάνους και πιθανόν να λήξει με την εκλογή στην προεδρία του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαΐχ Μπολσονάρου, εισήλθε σήμερα στην τελική ευθεία.

Οι δημοσκόποι δίνουν στον Μπολσονάρου προβάδισμα 18 εκατοστιαίων μονάδων επί του αριστερού αντιπάλου του Φερνάντο Χαντάντ του Κόμματος των Εργαζομένων (PT).

Με το 95% των υποστηρικτών του ακροδεξιού υποψηφίου να λέει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει επιλογή, θα χρειαζόταν μια εντυπωσιακή ανατροπή από την πλευρά του Χαντάντ για να κερδίσει στο δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου συγκεντρώθηκαν χθες σε πολλές πόλεις της χώρας και η αίσθηση ήταν σαν να πρόκειται για επινίκια παρά για προεκλογικές συγκεντρώσεις.

«Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι πολίτες ανησυχούν ειλικρινώς για το μέλλον της Βραζιλίας και θέλουν κάποιον διαφορετικό από το PT στην προεδρία» είπε αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μπολσονάρου.

Αντίπαλοι του Μπολσονάρου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε διάφορες πόλεις για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε κυρίως μια ομάδα γυναικών αντιπάλων του στο Facebook.

Από την πλευρά του, ο Χαντάντ απευθύνθηκε στη βάση του PT, των φτωχότερων Βραζιλιάνων, υποσχόμενος να διευρύνει τα κοινωνικά προγράμματα και να θέσει ένα ανώτατο όριο στα υψηλά κόστη των οικιακών συσκευών με αέριο που χρησιμοποιούν τα φτωχότερα νοικοκυριά για το μαγείρεμα.

Ο 63χρονος Μπολσονάρου, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού και επτά φορές εκλεγμένος στο Κογκρέσο, υποστηρίζει ανοιχτά τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985) και έχει ομοφοβικές, ρατσιστικές και μισογυνιστικές απόψεις.

Έχει προσελκύσει ψηφοφόρους που επιζητούν να υπάρχει τάξη στη χώρα έπειτα από πέντε χρόνια οικονομικών και πολιτικών κρίσεων.

Η οικονομία της χώρας προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από τη βαθύτερη ύφεση που έχει περάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Έρευνες για διαφθορά έχουν συμπεριλάβει την πολιτική και οικονομική ελίτ και έχουν αποκαλύψει εντυπωσιακά επίπεδα πολιτικής διαφθοράς, τα οποία έχουν πλήξει τα μεγάλα κόμματα.

Ο Χαντάντ, ένας 55χρονος πρώην δήμαρχος του Σάο Πάουλο, έγινε υποψήφιος του PT το Σεπτέμβριο, όταν ο κρατούμενος πρώην πρόεδρος και ιδρυτής του PT, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναγκάστηκε να αποσυρθεί εξαιτίας της καταδίκης του για διαφθορά.

Γράψτε το σχόλιό σας