Αντίστροφα μετράνε στα Σκόπια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, ωστόσο τις τελευταίες ώρες το σενάριο αναβολής έρχεται να δώσει εκ νέου νέα παράταση, εφόσον ισχύσει, στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για άλλη ημέρα η ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης αναμένεται να ανέβουν στο βήμα κατά τη συζήτηση, την ίδια ώρα που στην αντίπερα όχθη, στο VMRP-DPMNE, οι βουλευτές έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αμέσως μετά τη συζήτηση ή αν η ψηφοφορία θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο, ο Ζάεφ είτε θα έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών είτε θεωρεί πως δεν έχει πιθανότητα να συμβεί αυτό, οπότε παραιτείται και εξαγγέλλει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν μεταφέρει την ψηφοφορία για την επόμενη εβδομάδα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημαίνει ότι ελπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή και εξαντλύει κάθε περιθώριο που του δίνει ο νόμος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται, πάντως, και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία συνεχίζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία για την ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρθρογράφος μία εκ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Σάσο Ορντάνοφσκι μιλά για αλλαγή κλίματος στις τάξεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση – όπως λέει –  του πρωθυπουργού Ζάεφ για «συμφιλίωση» σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO–DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.

Πιέζει ασφυκτικά η Δύση

Την ίδια ώρα, ανώτατοι ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να έχουν σε στενό κλοιό την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.

Με νέο μήνυμα του, ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν τονίζει για ακόμη μια φορά ότι οι ημέρες είναι «κρίσιμες» για τη χώρα και υπενθυμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι νομοθέτες όλων των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν την τεράστια ευκαιρία και την ευθύνη με την οποία είναι αντιμέτωποι σήμερα. Είναι η ώρα να αφήσετε στην άκρη τα συμφέροντα του κόμματος και να δράσετε με βάση το συμφέρον της χώρας και του λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο