Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πρακτικά του Πενταγώνου εκθέτουν τον Καμμένο και αποκαλύπτουν το σχέδιό του

Τα πρακτικά του Πενταγώνου εκθέτουν τον Καμμένο και αποκαλύπτουν το σχέδιό του

Ο Πάνος Καμμένος, πάντα ως υπουργός Αμυνας, είχε ανοίξει διάπλατα την πόρτα στις ΗΠΑ απευθύνοντας ξεκάθαρο κάλεσμα να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μόνο προσωπικές δεν ήταν οι απόψεις που διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ με αμερικανούς αξιωματούχους. Τα γραπτά μένουν, λέει το γνωστό ρητό, και τα επίσημα πρακτικά του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του αρχηγού των ΑΝΕΛ, πως όσα είπε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – για plan b στο Σκοπιανό, για βαλκανικές συμφωνίες και για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας – δεν αποτελούσαν θέσεις που διατυπώθηκαν με την ιδιότητά του ως υπουργού Αμυνας.

Διαβάζοντας κανείς τα πρακτικά της επίσημης συζήτησης που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών, εύκολα αντιλαμβάνεται πως όσα δήλωσε εκεί ο Πάνος Καμμένος τα είπε ως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης και όχι ως ιδιώτης στην Ουάσιγκτον. Από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο είναι επίσης σαφές πως ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε ερήμην της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών – όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια – να μπει και στα χωράφια της εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τον χαιρετισμό του Τζέιμς Μάτις, ο Πάνος Καμμένος πήρε τον λόγο και μίλησε για τους στενούς συμμαχικούς δεσμούς Ελλάδας – Αμερικής – από τον Α» Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κορέα έως τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιρακ, όπως είπε – ευχαριστώντας μάλιστα τις ΗΠΑ για τη συνεχή στήριξη που προσφέρουν στην Ελλάδα.

Σε ρόλο ΥΠΕΞ

Ολοκληρώνοντας όμως αυτές τις αναφορές – που συνηθίζουν να κάνουν αξιωματούχοι των δύο χωρών στις διμερείς επαφές τους – ο έλληνας υπουργός πέρασε στη δική του ατζέντα. Με την ιδιότητα πάντα του υπουργού Αμυνας ξεκίνησε να μιλάει για την οικοδόμηση συνεργασιών και συμφωνιών στα Βαλκάνια. «Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τη διμερή και τριμερή στρατιωτική συμφωνία στον Νότο με το Ισραήλ και την Κύπρο. Και πιστεύουμε ότι αυτή η διμερής σχέση μπορεί να έχει την εγγύηση των Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον Βορρά. Και παράλληλα με την επέκταση του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό μια στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, και, γιατί όχι, στο μέλλον και της Σερβίας, μπορεί να συμμετάσχει μαζί μας σ» αυτές τις δραστηριότητες ασφαλείας στα Βαλκάνια. Αυτό μπορεί να προσφέρει ευημερία και ασφάλεια σε όλη την περιοχή».

Γη και ύδωρ στις ΗΠΑ

Λίγο νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, πάντα ως υπουργός Αμυνας, είχε ανοίξει διάπλατα την πόρτα στις ΗΠΑ απευθύνοντας ξεκάθαρο κάλεσμα να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πρώτα έκανε μία μικρή εισαγωγή πλέκοντας το εγκώμιο των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας την αμερικανική κυβέρνηση και τον Τζέιμς Μάτις πως η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο – «τον μόνο, τολμώ να πω…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχετικά συνοπτικά πρακτικά που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο. Και αμέσως μετά ενημέρωσε τον αμερικανό υπουργό πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ενισχύσουν κι άλλο την παρουσία τους στη χώρα μας. «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα σε μια πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας αλλά και στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη. Και, γιατί όχι, στο μέλλον στο νησί…». Σ» αυτό το σημείο οι αμερικανοί πρακτικογράφοι δεν άκουσαν ποιο νησί εννοούσε ο Πάνος Καμμένος και γι» αυτό στα πρακτικά έγραψαν inaudible (δεν ακούστηκε). Αλλά βέβαια όταν επέστρεψε ο Πάνος Καμμένος στην Ελλάδα ανέφερε πως πρότεινε στους Αμερικανούς ως άλλη βάση… Κανάβεραλ το αεροδρόμιο της Καρπάθου. «Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα. Θα μπορούν να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ» ανέφερε.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024