Την κατηγορηματική άποψη ότι υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατέθεσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή (ΓΠΚΒ) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

«Το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει τη θεσμική υποχρέωση να καταθέτει ανεξάρτητη γνώμη για τον προϋπολογισμό. Με αυτή μπορεί ελευθέρα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς.

Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή “κάνει λάθος” προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς κρύψει την ενόχλησή του για το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο αναπληρωτής κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε πως «το σενάριο για τον προϋπολογισμό είναι ένα και μοναδικό. Δεν είναι διαφορετικό το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στη ελληνική Βουλή με εκείνο της 15ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Το περιεχόμενο τους είναι ένα και κοινό». Εκτός μικροφώνου, απαντώντας σε σχόλιο βουλευτών για την Έκθεση του ΓΠΚΒ, ο κ. Χουλιαράκης ακούστηκε να λέει – για την Εκθεση του ΓΠΚΒ – ότι «κάνει λάθος».

Ο κ. Κουτεντάκης διευκρίνισε πως το Γραφείο δεν θεωρεί «αρνητικό» το γεγονός των δύο σεναρίων, καθώς αυτή είναι η δομή των προϋπολογισμών που κατατίθενται στην Κομισιόν, καταλήγοντας πως το σημαντικό είναι ότι και τα δύο σενάρια κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων.

Η ανακοίνωση Κουτεντάκη

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει τη θεσμική υποχρέωση να εκφράζει ανεξάρτητη γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με τη γνώμη αυτή μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς. Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «κάνει λάθος» προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή συζήτηση.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 αναφέρει ρητά:

  • Στον τίτλο του πίνακα 2.1 (σελ. 18) το «Σενάριο βάσης» και
  • Στον τίτλο του πίνακα 2.8 (σελ. 37) το «Σενάριο με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις»

Πρόκειται δηλαδή για δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτή είναι άλλωστε η δομή παρουσίασης τόσο των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής όσο και των Προσχεδίων προϋπολογισμών που καταθέτουν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο