Στραμμένα στη Μεσόγειο τα βλέμματα: Δυτικά της Πάφου το τουρκικό «Barbaros»
Η παράνομη τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους για «σεισμικές έρευνες» τίθεται επισήμως σε ισχύ από αύριο, 18 Οκτωβρίου, και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019
Την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει και να συντηρήσει την ένταση στη Μεσόγειο, με αιχμή τόσο τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το Αιγαίο, αποδεικνύει η Τουρκία η οποία έχει αποστείλει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα.
Μετά την παράνομη NAVTEV που εξέδωσε, το ερευνητικό πλοίο εντοπίζεται, το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχή δυτικά της Πάφου με την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους να τίθεται σε ισχύ από αύριο, 18 Οκτωβρίου, έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

[Πηγή φωτογραφίας: marinetraffic.com]
Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.
Η περιοχή στην οποία η Τουρκία στέλνει το Barbaros είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα (καθώς διαγράφει πλήρως το Καστελόριζο) και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Οι κινήσεις της Τουρκίας που έχει ήδη ανακοινώσει ότι ξεκινά έρευνες στη Μεσόγειο στις 29 Οκτωβρίου, θεωρούνται ως η απάντηση της Άγκυρας στην Τριμερή Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και στην εντατικοποίηση της ενεργειακής δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έρευνες η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil, την οποία η Τουρκία μπορεί να μη θέλει να απειλήσει ευθέως, ωστόσο επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση και να δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις της.
Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Όπως τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
- Μπρους Γουίλις: 41 εκατ. δολάρια πουλήθηκε η θρυλική έπαυλη που έζησε με την Έμα Χέμινγκ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
- Σανς – Γουόριορς 111-96: Ο Γκριν «πέταξε» εκτός playoffs Κάρι και Γκόλντεν Στέιτ (vids)
- Από το American Pie στην Αφρική και το OnlyFans: Η ζωή της Σάνον Ελίζαμπεθ δεν είναι συνηθισμένη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442