Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορο - ασφυξία «πνίγει» τα νοικοκυριά

Φορο – ασφυξία «πνίγει» τα νοικοκυριά

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και πετρέλαιο θέρμανσης δημιουργούν πονοκέφαλο στα νοικοκυριά

Δεν πρόλαβαν καλά – καλά να αφομοιώσουν τους δυσβάστακτους φόρους – ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος – τα νοικοκυριά και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το «τσουχτερό» πετρέλαιο θέρμανσης. τα τελευταία χρόνια το φορολογικό φορτίο γα τα νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα βαρύ και επώδυνο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

«Απαγορευτικό» είναι για τα ελληνικά νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο διατίθεται στην αγορά από τη Δευτέρα κατά 22% ακριβότερο.

Οι τσουχτερές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης προκύπτουν από τις τρέχουσες εξελίξεις και, κυρίως, από το γεγονός πως η τιμή του αργού το τελευταίο χρονικό διάστημα υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1,149 ευρώ το λίτρο από 94,4 λεπτά το λίτρο τον Οκτώβριο του 2017 και 1,025 ευρώ τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης. Ωστόσο η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε τέσσερις νομούς της χώρας η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά και το 1,2 ευρώ (1,29 στις Κυκλάδες, 1,233 στην Αιτωλοακαρνανία, 1,215 στα Δωδεκάνησα, 1,214 στην Κέρκυρα) ενώ στην Αττική η μέση τιμή χθες ήταν 1,135 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 1,137 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον κλάδο η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών καθώς οι τιμές Platt’s από τις οποίες προκύπτουν οι τιμές διϋλιστηρίου εμφανίζουν ανατιμήσεις άνω του 35 % σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που συμπαρασύρει και τον ΦΠΑ που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.

Μελετούν αύξηση του επιδόματος

Η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει τη «φωτιά» που έχει ανάψει στις τσέπες των καταναλωτών η εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

«Το μέτρο θα βοηθήσει, όμως εξ όσων γνωρίζουμε το επιπλέον ποσό θα διοχετευθεί σε ορεινές περιοχές και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορεί να καλύψουν τη δαπάνη για θέρμανση όταν η τιμή του πετρελαίου φθάνει στο 1,2 ευρώ», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο τότε μαζί με τον ΦΠΑ η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά.

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Τα παραπάνω αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών ( ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά σε απόγνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Όποιος δεν πληρώσει τη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν την τρίτη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024