Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Έντεκα νεκροί και τρεις αγνοούμενοι εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων

Γαλλία: Έντεκα νεκροί και τρεις αγνοούμενοι εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων

Το ισοδύναμο βροχών επτά μηνών έπεσε σε διάστημα μερικών ωρών, από το βράδυ της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνταν

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παραμένουν σήμερα αγνοούμενοι, αφού μερικές από τις πιο σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα σε μερικές ώρες των τελευταίων εκατό χρόνων κατέστρεψαν πόλεις και χωριά στην επαρχία Οντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, δήλωσαν οι Αρχές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της τεχνολογίας της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, μετά τις αμφισβητήσεις που ήγειραν ορισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι μίλησαν στα ΜΜΕ για την ταχύτητα των προειδοποιήσεών της.

Αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά πως 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σημειώθηκαν από το βράδυ της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας. Σήμερα αναθεώρησαν τον απολογισμό σε 11 νεκρούς και τρεις αγνοούμενους.

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έπληξαν μια περιοχή κοντά στη μεσαιωνική πόλη Καρκασόν με διάσπαρτα πέτρινα χωριά, ανάμεσα σε δύο οροσειρές και στη Μεσόγειο.

Δρόμοι γεμάτοι λάσπη, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και φερτά υλικά ήταν το αποτέλεσμα της υπερχείλισης των ποταμών. Το νερό έφθασε στον πρώτο όροφο ορισμένων σπιτιών.

Ένα από τα σημεία που επλήγησαν περισσότερο ήταν το απομακρυσμένο χωριό Τρεμπ, όπου ένας ισλαμιστής είχε σκοτώσει ένα χωροφύλακα και τρεις ντόπιους σε ένα σουπερμάρκετ το Μάρτιο.

Το ισοδύναμο βροχών επτά μηνών έπεσε σε διάστημα μερικών ωρών, την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνταν.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ, δήλωσε πως το κράτος θα χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου υπερυπολογιστή που θα βοηθήσει στο «συντονισμό» των μετεωρολογικών προβλέψεων και θα τεθεί σε λειτουργία σε ενάμιση χρόνο.

Δεν απάντησε απευθείας σε ερωτήσεις κατοίκων στα ΜΜΕ για το κατά πόσον η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France θα μπορούσε να είχε εκδώσει την προειδοποίηση για κόκκινο συναγερμό νωρίτερα τη Δευτέρα, και εάν αυτό θα έκανε οποιαδήποτε διαφορά. Επίσης, δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Φρανσουά ντε Ρουζί, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως δεν πρόκειται να υπάρξει συγκάλυψη, αν διαπιστωθούν ελλείψεις στο σύστημα, αλλά και πως η ακριβής πρόβλεψη τέτοιων βίαιων καιρικών εκρήξεων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η μετεωρολογική πρόβλεψη δεν είναι μια ακριβής επιστήμη» είπε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024