Η Γερμανία και η Ευρώπη ολόκληρη παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τις εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή. Και έτσι ήταν το σωστό, καθώς ο πολιτικός χάρτης της Γερμανίας φαίνεται να αναδιαμορφώνεται και το τοπίο να αλλάζει με τους συντηρητικούς να δείχνουν εμφανή σημάδια κόπωσης, τους Σοσιαλδημοκράτες να πληρώνουν την επιλογή τους να μπουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με την Μέρκελ και δύο σχετικά νέες δυνάμεις το ακροδεξιό AfD και τους Πράσινους να βλέπουν τα ποσοστά τους να ενισχύονται. Τάσεις που προβλέπεται να επιβεβαιωθούν σε δύο εβδομάδες στο κρατίδιο της Έσσης.
Μέσα σε όλα αυτά πέρασε μάλλον απαρατήρητη στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία η μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο εναντίον της ακροδεξιάς. Περισσότερα από 250.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην γερμανική πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Ηταν μια απάντηση, λένε οι διοργανωτές, στις διαδηλώσεις που έγιναν σε αρκετές πόλεις κυρίως στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας στη διάρκεια του καλοκαιριού εναντίον της μετανάστευσης.
Οι διαδηλωτές είχαν πανό που έγραφαν «Ας χτίσουμε γέφυρες όχι τείχη», «Ενωμένοι απέναντι στον ρατσισμό» και «Είμαστε ενωμένοι – για μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία». Οι αναλυτές εντυπωσιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό των διαδηλωτών και συνδέουν ευθέως την κινητοποίησή τους με το υψηλό ποσοστό που πήραν οι Πράσινοι στην Βαυαρία, αλλά και τα υψηλά δημοσκοπικά τους ποσοστά σε όλη τη χώρα.
«Πρόκειται για προοδευτικούς ανθρώπους που αναζητούν νέους τρόπους να εκφραστούν απέναντι στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στην Γερμανία», σχολίασε ο αναλυτής Γκεοργκ Μίλερ. «Και εκφράζονται είτε επιλέγοντας ένα νέο, σοβαρό, προοδευτικό κόμμα όπως οι Πράσινοι, είτε διαδηλώνοντας εναντίον της ακροδεξιάς βίας».
Το πολιτικό σκηνικό, αλλάζει ναι. Και όσοι δεν παρασύρονται από τις λαϊκιστικές κραυγές, αναζητούν δρόμους. Που απ’ ό,τι φαίνεται, σιγά-σιγά δημιουργούνται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο