Να μείνει πιστή στο σχέδιο του «backstop» που αφορά τα ιρλανδικά σύνορα ζητά το Δουβλίνο από την Τερέζα Μέι, με το οποίο προβλέπεται να μη δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο ιρλανδός επικεφαλής διπλωματίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ήρεμος λόγω της πεποίθησης ότι μία συμφωνία είναι ακόμη δυνατή μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

«Για μας το θέμα είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει. Δεν αναζητούμε κάτι καινούργιο, μένουμε στις δεσμεύσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο, και ακόμη ειδικότερα από τον περασμένο Μάρτιο και περιμένουμε να τηρηθούν».

«Νομίζω ότι είμαστε απογοητευμένοι, αλλά διατηρούμε την ηρεμία μας», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, μετά την νέα βρετανική άρνηση για την λύση του «backstop» που θα δημιουργήσει ένα τελωνειακό σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, εάν δεν βρεθεί καλύτερη εναλλακτική.

«Εμείς θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα που κατευνάζει τα πνεύματα, που μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε με ένα συντεταγμένο, εύλογο Brexit. Πιστεύω ακόμη ότι είναι εφικτό, αλλά ξεκάθαρα θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο έχει θεωρηθεί», είπε ο Σάιμον Κόβενι.

Ενημέρωση από την Μεί για τις διαπραγματεύσεις

Έχοντας δεχτεί πιέσεις, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καλείται να ενημερώσει σήμερα την Βουλή των Κοινοτήτων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για τα ιρλανδικά σύνορα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

«Εχουμε την θέληση και την εμπιστοσύνη στην δυνατότητα να φθάσουμε σε συμφωνία εντός του φθινοπώρου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ομως, «η ΕΕ συνεχίζει να επιμένει στην δυνατότητα εγκατάστασης τελωνειακού συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που το κοινοβούλιο έχει ήδη ομοφώνως απορρίψει και δεν είναι αποδεκτό από την πρωθυπουργό», συνέχισε.

DUP : Αναπόφευκτο ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί το απόγευμα με τον επικεφαλής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν Λου ΜακΝτόναλντ που δεν θέλει να ακούσει για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και καταγγέλλει τις ακραίες θέσεις του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP και μίας πτέρυγας των Τόρις.

Από την πλευρά του το DUP, από τις ψήφους του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «πιθανότατα αναπόφευκτο».
Το DUP αρνείται οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις είναι επίσης αντίθετη με οποιαδήποτε «προσωρινή τελωνειακή διευθέτηση» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εν αναμονή μονιμότερης λύσης, φοβούμενη ότι αυτή η προσωρινή λύση θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα εμποδίζοντας την συνομολόγηση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα ότι «συνεχίζει και ενισχύει» τις προετοιμασίες για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία μετά το πέρας των συνομιλιών.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μία συμφωνία, αλλά η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών συνεχίζεται και ενισχύεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο