Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ για προϋπολογισμό: Υπερπλεόνασμα σε βάρος της ρευστότητας και της ανάπτυξης

ΝΔ για προϋπολογισμό: Υπερπλεόνασμα σε βάρος της ρευστότητας και της ανάπτυξης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, δείχνουν πολύ σημαντικές αποκλίσεις έναντι των στόχων για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις πρωτογενείς δαπάνες και τις επιστροφές φόρων

Στο στόχαστρο της ΝΔ μπήκε η κυβέρνηση, αλλά και οι θεσμοί, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία δείχνουν πολύ σημαντικές αποκλίσεις έναντι των στόχων για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις πρωτογενείς δαπάνες και τις επιστροφές φόρων, προκειμένου να «χτιστεί» η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό -όπως σημειώνει- είναι εις βάρος της ρευστότητας στην οικονομία και της επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ο ίδιος ψέγει και τους θεσμούς για το γεγονός ότι αποδέχονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών:

1. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υστερούν κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Υστέρηση η οποία, μήνα με τον μήνα, διευρύνεται.

2. Οι πρωτογενείς δαπάνες υστερούν κατά 460 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με τη χορήγηση πλήθους συντάξεων ακόμη να εκκρεμεί.

3. Τέλος, και οι επιστροφές φόρων υστερούν κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Το άθροισμα αυτών των σημαντικών αποκλίσεων ισοδυναμεί με την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Γι’ αυτό το λόγο, όχι μόνο δεν δικαιολογείται η κυβερνητική θριαμβολογία περί “επιστροφής στην κανονικότητα”, αλλά αντιθέτως, επιβεβαιώνεται απολύτως ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας.

Όλα αυτά συμβαίνουν με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και οι θεσμοί, που αποδέχονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις, εις βάρος της ρευστότητας στην οικονομία και της επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024