Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας... virtual reality - Ακατάσχετη παροχολογία για ψεύτικα υπερπλεονάσματα

Τσίπρας… virtual reality – Ακατάσχετη παροχολογία για ψεύτικα υπερπλεονάσματα

«Το σχέδιο για την ανάταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μέσα από τον καθαρό διάδρομο που δημιουργήθηκε μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, περιέγραψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας»

«Το σχέδιο για την ανάταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μέσα από τον καθαρό διάδρομο που δημιουργήθηκε μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, περιέγραψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας». Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έτσι ξεκίνησαν και οι ειδήσεις της ΕΡΤ σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή.

Μέσα σε μία φράση κρύβονται όλα τα ψέματα που έχει πει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το καλοκαίρι με την ημερολογιακή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Σε μια επιχείρηση να δημιουργήσει τη δική του πραγματικότητα ο Τσίπρας παρουσίασε ξανά όλα όσα έχει πει και στη ΔΕΘ, για τις συντάξεις, για τα επιδόματα, για τις συλλογικές συμβάσεις, σε μια ομιλία που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ομιλία από προεκλογικό μπαλκόνι.

Μια κυβέρνηση που βυθίζεται στην ανυποληψία και ταλανίζεται από την διαχειριστική ανεπάρκεια σε βασικά θέματα, τα καμώματα Καμμένου και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συγκυβερνώντων, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε στο γνωστό παιχνίδι των υποσχέσεων σε συνδυασμό με την επίθεση στους γνωστούς εχθρούς. Στον Μητσοτάκη, στον Στουρνάρα, στα επιχειρηματικά συμφέροντα, φυσικά στο μιντιακό σύστημα που τον έχει στοχοποιήσει.

Εκτός πραγματικότητας και μη λέγοντας ούτε λέξη για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, για τα πλεονάσματα που κτίζει με αίμα, για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, για το φόβο κραχ στο Χρηματιστήριο που ήδη παραπαίει, για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, για το γεγονός ότι το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους ιδιώτες, για το ότι δεν κάνει απολύτως τίποτε για να θωρακίσει τη χώρα από μια πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, προκλητικός και κυνικός όπως πάντα, έστειλε και μηνύματα σε όσους, είπε, διαψεύδονται από την πραγματικότητα και τους συνέστησε να είναι προσεκτικοί. Ούτε το μάθημα του τραπεζικού κραχ δεν πήρε, ούτε το γεγονός ότι όλοι τους επισημαίνουν πόσα τραγικά λάθη έχει κάνει από τη στιγμή που επέλεξε την «καθαρή έξοδο». Ούτε ότι η χώρα είναι αποκομμένη οριστικά από τις αγορές αλλά αυτός λέει ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης πότε θα βγει για δανεισμό.

Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παρουσιάζει την εικόνα μιας χώρας ευημερούσας με υπερ-πλεονάσματα που δεν έχει κάνει άλλος. Την ίδια στιγμή συσσωρεύει χρέη, αρνείται να πληρώσει και μέσω της συνέχισης της υπερφορολόγησης οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στο να μην πληρώνουν τους φόρους τους.

Ληξιπρόθεσμα – φωτιά

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγα 24ωρα βγήκαν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, αντί να μειώνεται, από 2,978 δισ. ευρώ τον Μάιο έφτασε τα 3,036 δισ. τον Αύγουστο. Και ενώ το Κράτος χρωστούσε 3 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Αύγουστο η κυβέρνηση ενέκρινε να πληρωθούν μόλις 922,6 εκατ. ευρώ. Και από αυτά, στους δικαιούχους έφθασαν τελικά μόλις 185,4 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αν και οι δανειστές έδωσαν περί το 1 δις ευρώ για να κατευθυνθεί στην αγορά, η κυβέρνηση παρακράτησε εκατομμύρια ευρώ τα οποία παρουσιάζει ως πλεόνασμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας που έχει προκληθεί είναι η υπόθεση με τα voucher για τα οπτικά προϊόντα. Οι οπτικοί δεν δέχονται από τους καταναλωτές τα συγκεκριμένα voucher επειδή εκτιμούν ότι το κράτος δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του για εξόφληση εντός 15 ημερών. Τονίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν χρέη από το 2011 και λένε στους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα γυαλιά και στη συνέχεια να παίρνουν από τα ταμεία τα χρήματά τους.

Ετσι, λοιπόν, με ληξιπρόθεσμα 3 δις, παρά τις υποσχέσεις για μηδενισμό τους, η κυβέρνηση παρουσιάζει σούπερ πλεονάσματα, στερώντας από την αγορά ρευστότητα. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας έχει πάρει χρήματα από τους δανειστές για να ξοφλήσει αλλά τα χρέη μένουν στα επίπεδα του 2014. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση η εξόφληση των ιδιωτών αλλά ποτέ δεν έχει τηρηθεί η υπόσχεση.

Κανείς φυσικά δεν ξεχνά τις χιλιάδες συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η κυβέρνηση χρωστά 2.675 ευρώ κατά μέσο όσο σε κάθε νέο συνταξιούχο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στα στοιχεία για τις οφειλές δεν καταγράφονται και όσα πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο για παράνομες κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις που συνεχίζονται, αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Μόνο τον Αύγουστο υπολογίζονταν από το υπουργείο Εργασίας  οι οφειλές για νέες συντάξεις σε 242,5 εκατ. ευρώ, για περίπου 90.672 αιτήσεις κύριας σύνταξης. Δηλαδή τα χρέη 2.675 ευρώ για κάθε συνταξιούχο σε αναμονή, αναλογούσαν μόνον σε κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές, εφάπαξ ή μερίσματα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τα ελληνικά νοικοκυριά.

Έτσι, απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 849 εκατ. ευρώ άφησαν τον περασμένο Αύγουστο οι φορολογούμενοι.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 6,4 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους. Συνολικά τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 102,6 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας.

Ακόμη, 3.933.628 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 101,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται, καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που τους αναλογούν.

Νέα χρέη

Εκφράζονται μάλιστα ανησυχίες για αύξηση των χρεών σε εφορία και ΕΦΚΑ καθώς οι επόμενοι μήνες του 2018 θα είναι εφιαλτικοί για τα νοικοκυριά. Λόγω φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας, του τσουχτερού πετρελαίου θέρμανσης

Αυτή είναι η πραγματική οικονομία κι όχι η εικονική πραγματικότητα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζοντας αναδρομικά που τον υποχρεώνουν τα δικαστήρια, αλλά δίνοντας λεφτά από αυτά που κρατά παρανόμως.

Ή υποσχόμενος ότι θα δώσει επιδόματα και άλλες παροχές όταν όλοι φοβούνται ότι μια ανεύθυνη τακτική παροχών μπορεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία, ειδικά από τη στιγμή που οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024