Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί τη χώρα η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετά τα τελευταία επεισόδια με το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ όσο αφορά στο «Μακεδονικό» και τις αμερικανικές βάσεις.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του υπουργού Άμυνας η οποία – αν και πλέον ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και περισσότερο – συνεχίζει να γίνεται ανεκτή από τον πρωθυπουργό της χώρας, προδιαγράφει μία παρατεταμένη περίοδο γενικής παράλυσης και ενδεχομένως ακυβερνησίας.

Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «όμηρος» του Καμμένου προκειμένου να μη χάσει τη δεδηλωμένη , όταν τα αφηγήματα περί καθαρής εξόδου καταρρέουν μέρα με τη μέρα, τότε το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να σταματήσει η συνεργασία με τον Καμμένο ο οποίος για πολλούς αποτελεί πλέον βαρίδι για τη συγκυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν είναι έτοιμος για αυτό το μεγάλο βήμα, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε είτε να αναζητήσει στήριξη σε ανεξάρτητους βουλευτές είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, έρχεται ένας δύσκολος μήνας για το πρωθυπουργικό επιτελείο μέσα στον οποίο θα κριθούν πολλά για το μέλλον της συγκυβέρνησης και για το αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Το μείζον ζήτημα, δεν είναι άλλο από το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η τύχη της Συμφωνίας – η οποία εξαρτάται εν πολλοίς από το αν θα υπερψηφιστεί η Συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα – θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την τύχη της συγκυβέρνησης. Το άλλο ζήτημα που μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τις περικοπές των συντάξεων.

Μπορεί από την κυβέρνηση να λέγεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ότι έχουν εξασφαλίσει την διάσωση των συντάξεων, ωστόσο ακόμη τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Το βέβαιο είναι πως αν δεν πάρουν το πράσινο φως από τους ευρωπαϊους αξιωματούχους, η κυβέρνηση δεν βρεθεί σε δεινή θέση και θα χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας που της έχει απομείνει.

Το Χρηματιστήριο και τα ελληνικά spreads

Μία από τις φοβίες της κυβέρνησης, είναι αν θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου έχουν χαθεί τεράστια ποσά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν από το οικονομικό επιτελείο και την εξέλιξη των ελληνικών spreads στη σκιά της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών.

Η αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας και οι συνεχείς αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης για μια σειρά ζητημάτων, έχουν πλήξει δραματικά την όποια αξιοπιστία της χώρας με τις αγορές να δείχνουν τα «δόντια« τους. Μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα, η κυβέρνηση δείχνει πως πορεύεται χωρίς σχέδιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο