Απεδήμησε εις Κύριον χθες ο επίσκοπος Τανάγρας κυρός Πολύκαρπος (ο Χρυσικός), βοηθός επισκόπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 5.00 το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αναλήψεως της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (Σκούρτα Βοιωτίας), προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα. Το 1957 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό, όπου υπηρέτησε επί διετία στην ΤΥΣ. Μετά την απόλυσή του, το 1959, εκάρη μοναχός, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στη Λίμνη Ευβοίας.

Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος από τον τότε μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Στη συνέχεια διορίστηκε εφημέριος του Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος έως τον Οκτώβριο του 1960, όταν μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανέλαβε τη θέση του πρωτοσύγκελου (και ιεροκήρυκα), όπου και παρέμεινε 33 έτη.

Στο διάστημα αυτό εργάστηκε για την πνευματική αναβάθμιση της Μητρόπολης, οργανώνοντας δράσεις κυρίως για νέους (κατηχητικά, ομάδες, κατασκηνώσεις κ.λπ.). Παράλληλα, υπηρέτησε ως σχολάρχης στην Ιερατική Σχολή μονοετούς φοίτησης της Ι.Μ. Χαλκίδος, ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερη ιεραποστολική δράση και στην Αλβανία.

Το 1992 συνταξιοδοτήθηκε ως ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδος και μετατέθηκε στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όπου, με τις ευλογίες του τότε μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, θεμελίωσε την Ιερά Μονή Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τιτουλάριος επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο τής πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο