Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καμία απάντηση από τον Παναγιωτάκη για την εξαγορά της EDS

Καμία απάντηση από τον Παναγιωτάκη για την εξαγορά της EDS

Ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δεν δίνει καμία απάντηση για τις αποκαλύψεις σχετικά με την εξαγορά της προβληματικής εταιρίας του αντιπροέδρου και στενού συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, αλλά κάνει λόγο για «ψεύδη», «συκοφαντίες» και «επουσιώδη ζητήματα»...

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, λένε, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προφανώς είναι αυτής της αντίληψης. Μη έχοντας τι να απαντήσει για τις αποκαλύψεις σχετικά με την εξαγορά από την ΔΕΗ της EDS, της προβληματικής εταιρίας του αντιπροέδρου και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, καταφεύγει σε γενικές διαψεύσεις, του τύπου όλα είναι «συκοφαντίες», «ψεύδη» και «ανύπαρκτες υποθέσεις». Παράλληλα, επικαλείται τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και την κοινωνική της πολιτική για να πείσει ότι η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει. Αλλά για την «ταμπακιέρα», ούτε λέξη.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Documento, ο Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρει:

«Άγγιξαν και ξεπέρασαν τα όρια σοβαρότητας εμπλέκοντας τη ΔΕΗ στη Συμφωνία των Πρεσπών (!) λόγω της εξαγοράς εταιρείας στην ΠΓΔΜ. Η επωδός είναι πάντα η ίδια: η ΔΕΗ καταρρέει. Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να εμπλακώ σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είμαι όμως υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τη ΔΕΗ, και βέβαια τα εκατομμύρια των πελατών της, τους εργαζομένους της, τους μετόχους της, ιδιαίτερα τους μικρομετόχους, οι οποίοι επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται πωλούν τις μετοχές τους όσο – όσο.

Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά είναι ισχυρότατη, και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ακόμη ισχυρότερη με διεθνή παρουσία, ηγέτης στην αγορά της Βαλκανικής. Τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 με κατάλληλα μέτρα θα ξεπεραστούν. Οι Ελληνικές Τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυτές ακριβώς τις ημέρες έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους.

Τα οικονομικά μεγέθη μιλούν μόνα τους.

-Την 3ετία 2015-2018 η ΔΕΗ δαπάνησε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Πτολεμαΐδα V)

-Κατέβαλε 1,2 δισ. ευρώ για την άφρονα πολιτική του παρελθόντος για τις ΑΠΕ, για το άνοιγμα της αγοράς (NOME), για την περιβόητη υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER.

-Μείωσε το δανεισμό της κατά 20% δηλαδή Euro 820 εκατ.

-Πλήρωσε φόρους στο κράτος 1,495 δισ. ευρώ.

-Στήριξε και στηρίζει τη μεγάλη Βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή με ειδικά τιμολόγια. Στήριξε και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες πτωχούς συμπολίτες μας: 580.000 ηλεκτροδοτούνται σήμερα από τη ΔΕΗ, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Και όλα αυτά, μειώνοντας τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15% και εφαρμόζοντας την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική. Είναι αυτή εικόνα επιχείρησης που καταρρέει;

Απευθύνω μια ερώτηση προς τις δυνάμεις που επιτίθενται στη ΔΕΗ. Αλήθεια, δεν έχουν, με βάση τις δικές τους θέσεις και πολιτικές σοβαρά θέματα ελέγχου και κριτικής, που θα μας έκαναν όλους καλύτερους, από το να κατασκευάζουν ψευδή γεγονότα και να συκοφαντούν; Τόσο μεγάλη ένδεια ουσιαστικής πολιτικής;

Θεωρούν ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και της λειτουργίας της ΔΕΗ πράγματα απαραίτητα για την οικονομία και την κοινωνία, όταν αντί της εποικοδομητικής κριτικής και των προτάσεων επιδίδονται σε πόλεμο φθοράς και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα που – δικό τους βέβαια πρόβλημα – τους εκθέτουν;

Όλοι αυτοί που φαντασιώνονται καταστροφές και σκάνδαλα νομίζουν ίσως ότι βλέπουν μέσα από το τζάμι. Στην πραγματικότητα κοιτάζουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους. Αντί λοιπόν να κουνούν το δάχτυλο, ας σκύψουν το κεφάλι, ας αναστοχαστούν. Κάτι καλό θα προκύψει!

Η ΔΕΗ χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και τομές για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις. Εμείς, εργαζόμαστε γι’ αυτό. Όσοι πολεμούν, εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όσους επικοινωνιακούς μηχανισμούς κι αν επιστρατεύουν, θα μείνουν στο περιθώριο!»

Η «επένδυση» της EDS

Καμία απάντηση από τον επικεφαλής της ΔΕΗ, λοιπόν, για την εξαγορά της EDS και τις συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε το deal με την προβληματική εταιρία του στενού συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, τα γεγονότα είναι τα εξής: Η συναλλαγή ουσιαστικά συνέπεσε χρονικά με τη συμφωνία των Πρεσπών: στις 12 Ιουνίου υπεγράφη η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της EDS από τη ΔΕΗ, στις 17 Ιουνίου υπεγράφη η συμφωνία των δυο κρατών για το ονοματολογικό.

Επισήμως η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η πρόταση της εξαγοράς προήλθε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (PPC Albania) στην οποία αυτήν την περίοδο επικεφαλής είναι εξωτερικό στέλεχος που δεν προέρχεται από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το capital.gr, πληροφορίες αναφέρουν ότι για να γίνει αποδεκτή η συναλλαγή, χρειάστηκε οι σύμβουλοι να επικαιροποιήσουν την αποτίμησή τους. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία εμφανίζει διαρκώς πτωτική πορεία κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2017 όταν και εμφανίζει λειτουργικές ζημιές ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, που αποδίδονται στην ενεργειακή κρίση του 2017 και στην εκτίναξη των τιμών ρεύματος στα Βαλκάνια. Συνεπεία των ζημιών του 2017 η εταιρεία εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση κατά 1,4 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, ο αγοραστής, ως είθισται, εκτός από το τίμημα των 4,8 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε δύο δόσεις, παρέσχε εγγυήσεις για δάνεια του ομίλου EDS μέχρι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε κεφάλαιο κίνησης, από τα οποία είχε χρησιμοποιηθεί ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ, που αφορούσε εκταμιευμένα ποσά δανείων αλλά και εγγύηση για πιστωτικές γραμμές με 3 ενεργειακές εταιρείες των Σκοπίων (Η/Ε, Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D.) ύψους έως 3,9 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει και η εισήγηση του συμβούλου στρατηγικής της ΔΕΗ, της εταιρείας McKinsey, η οποία στην περίφημη έκθεσή της προτείνει στη ΔΕΗ συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης επενδυτικών ευκαιριών και αγορών. Ο σύμβουλος, σε αντίθεση με το τι συνέβη στα Σκόπια, προτείνει να υπάρξει συγκροτημένη ανάλυση και αποτίμηση των αγορών ώστε να επιλεγούν εκείνες που είναι οι καλύτεροι στόχοι και εισηγείται να υπάρξουν συγκεκριμένες στοχεύσεις, π.χ. για διεθνείς επενδύσεις στις ΑΠΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. «Υπάρχει πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών στην περιοχή και σε αυτό το περιβάλλον η ΔΕΗ πρέπει να εξετάσει προσεκτικά εκείνες που όχι μόνο προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις αλλά και ταιριάζουν στις δεξιότητές της και δεν εμποδίζουν τις προσπάθειες για ενίσχυση του ισολογισμού της».

Το ΔΣ της ΔΕΗ δεν γνώριζε

Την ίδια ώρα που οι αποκαλύψεις για την εξαγορά της EDS έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μεταξύ αυτών και οι πληροφορίες πως τα περίπου 5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της προβληματικής εταιρίας κατατέθηκαν σε προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ και όχι σε εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν.

Σύμφωνα με το capital.gr, αν και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, μετά το σάλο που έχει προκληθεί, μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα γεγονότα και υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για όλες τις διαστάσεις της εξαγοράς -ειδικά, δε, για το γεγονός ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Πιθανότατα, μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ θα ζητούσαν περαιτέρω ενημέρωση εάν υποψιάζονταν ότι ενδεχομένως υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις στην εν λόγω εξαγορά.

Στο θέμα αναφέρθηκε και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή και στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη. «Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ που αποφάσισαν ήξεραν την αλήθεια ή τους εξαπατήσατε; Ήξεραν ότι η εταιρεία είναι ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ;» τόνισε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Ενέργειας, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την απόφαση για την εξαγορά με την κυβέρνηση.

Αλλά και η ΝΔ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να φέρει στη Βουλή την έκθεση αποτίμησης της EDS. Ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας έχει κάνει λόγο για κίνηση υψηλού ρίσκου με σκοτεινά σημεία.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Όπως δήλωσε αναλυτικά ο κ. Σκρέκας: «Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο: Από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, η ΔΕΗ το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της», σημειώνει σε δήλωση του ο κ. Σκρέκας και προσθέτει:

Αλλά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιβάλει επιπλέον στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Προχωρά επίσης στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα. Και δεν εξηγεί πώς η ΔΕΗ, που σήμερα με 5 δις τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτή την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία, αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ενόψει όλων αυτών, η Νέα Δημοκρατία ερωτά:

– Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά;

– Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ. Ο Υπουργός, που υπόσχεται πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο διορισμένος από αυτόν Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο;

– Σχεδιάζεται πράγματι να δοθεί επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος;

– Ποιο εκτιμά ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεται να κάνει αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν;

– Τελικά τι προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕΗ;

Τι απαντούν Σταθάκης – ΔΕΗ

«Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια», σημειώνει ο κ. Σταθάκης και προσθέτει: «Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα».

Για διαφανή διαδικασία με εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης, έκανε λόγο η ανακοίνωση της ΔΕΗ.

«Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα» σημειώνεται.

Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS, εκ μέρους της ΔΕΗ  παρατίθενται τα εξής:

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024